Reklama

Pierś z kaczuszki duszona w aromatycznym sosie

Składniki:

2 piersi kacze razem ze skórką
1 duże jabłko (antonówka bądź szara reneta)
1 cebula
100 ml soku jabłkowego
50 ml żubrówki
łyżka masła
5 łyżek oleju
majeranek,sól,pieprz
łyżeczka mąki ziemniaczanej

Kroki przygotowania:

1.Piersi kacze myjemy,skórkę nacinamy w wzdłuż i wszerz tak aby powstała kratka,nacieramy solą,pieprzem i majerankiem.Wkładamy do foliowego woreczka,dodajemy 5 łyżek oleju,masujemy mięsko przez folię aby olej dobrze oblepił całość.Następnie woreczek ciasno zawijamy,wkładamy do miseczki a następnie do lodówki na całą noc.
2.Na drugi dzień ok. godzinki do półtorej przed planowanym obiadem nagrzewamy suchą patelnię (najlepiej teflonową) i kładziemy na nią piersi skórką do dołu i smażymy na małym ogniu aż skórka będzie złoto-brązowa.Następnie odwracamy kaczuszkę skórką do góry i podsmażamy mięsko.Tak podsmażoną kaczuszkę ściągamy z patelni i odkładamy na talerz.Tłuszcz zostawiamy na patelni,dodajemy masło i pokrojoną w kosteczkę cebulę.Smażymy ją na złoto,następnie podlewamy żubrówką i sokiem jabłkowym,wkładamy piersi kaczki skórką do góry i dusimy na małym ogniu ok. godziny pamiętając o tym aby co jakiś czas obracać mięsko.Jeśli nadmiar sosu wyparuje podlewamy wodą.
3.15 min. przed końcem duszenia obieramy jabłko,kroimy go w gruba kostkę i wrzucamy do sosu.Sos doprawiamy do smaku solą,pieprzem i ewentualnie cukrem.Sos zagęszczamy odrobiną mąki ziemniaczanej.
4.Kaczuszkę podajemy z ziemniaczkami i np. surówką z kapusty pekińskiej.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama