
Pierś z kaczki z anyżowym sosem i cykorią
- anyż: 6 szt.
- pierś z kaczki: 4 szt.
- pieprz czarny: 20 g
- sól: 10 g
- olej: 50 ml
- cukier: 20 g
- czosnek: 1 ząbek
- ocet jabłkowy: 45 ml
- sambal oelek: 3 g
- sos sojowy: 30 ml
- masło: 125 g
- mąka ziemniaczana: 15 g
- cykoria: 6 szt.
- miód: 15 ml
- pomarańcze: 4 szt.
- kandyzowany imbir: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Najpierw wstawiamy cykorię: nagrzewamy piekarnik do temp. 180°C, oczyszczone cykorie przecinamy wzdłuż na pół. Kawałkiem masła smarujemy naczynie do zapiekania, oprószamy je solą (5 g) i układamy cykorie przecięciem do góry. Rozpuszczamy pozostałą część masła (25 g), mieszamy z sokiem pomarańczowym, imbirem i szczyptą soli i zalewamy cykorie, wierzch skrapiamy równomiernie miodem. Pieczemy ok. 45 min pod folią aluminiową. Przed wyjęciem z piekarnika odkrywamy i dopiekamy na złoto.
krok 2
Przyrządzamy piersi: w małym rondelku zagotowujemy 1/2 l wody, wrzucamy anyż i redukujemy do obj. 200 ml. Nacinamy skośnie skórę na kaczych piersiach, nacieramy je młotkowanym pieprzem, oprószamy solą. Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oleju, na lekko dymiący kładziemy kaczkę od strony skóry. Smażymy przez minutę, obracamy i smażymy również minutę. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i dostawiamy do cykorii w piekarniku na ok. 8 min.
krok 3
W tym czasie kończymy sos: na patelnię po kaczce wsypujemy cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek, czujnie karmelizujemy.
krok 4
Wlewamy wywar z anyżem, dodajemy ocet, sambal oelek, sos sojowy i redukujemy ok. 4 min. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 4 łyżkach zimnej wody, mieszając dodajemy do sosu; odławiamy anyż.
krok 5
Ubijając mocno sos widelcem, dorzucamy kawałki zimnego masła. Gładki i aksamitny doprawiamy solą. Piersi wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy na 5 min, aby odpoczęły. Kroimy pod lekkim skosem, układamy na kawałkach cykorii, polewamy sosem anyżowym.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

