
Pierś z kaczki z pieczoną pigwą
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- pierś z kaczki: 3 szt.
- masło: 45 g
- rozmaryn: 2 gałązki
- pigwa: 6 szt.
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Z obranej pigwy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski jak frytki. Igły rozmarynu siekamy. Na dużej nieprzywierającej patelni, na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy pigwę, rozmaryn i podsmażamy z każdej strony na złocisty kolor, delikatnie przewracając przez 8–10 min. Kiedy pigwa stanie się miękka i złocista, zdejmujemy z patelni i odstawiamy w naczyniu w ciepłe miejsce.
krok 2
Na tłuszcz po smażeniu owoców, kładziemy piersi kaczki skórą do dołu, smażymy przez 5 min. Usuwamy nadmiar tłuszczu, przewracamy piersi na stronę mięsną i smażymy jeszcze 5 min. Oprószamy solą i pieprzem, podajemy z pigwą.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 09/2017

