
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym
- pierś z kurczaka: 2 szt.
- oregano: 1 łyżeczka
- koperek: 0.5 pęczka
- kolendra: 1 szczypta
- estragon: 1 łyżeczka
- sól: 1 łyżeczka
- pieprz czarny: 0.5 łyżeczki
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- olej: 2 łyżeczki
- śmietana 30%: 180 g
Sposób przygotowania
krok 1
Kurczak w sosie to proste i smaczne danie. Jak zrobić pierś z kurczaka w sosie śmietanowym? Mięso z kurczaka myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Piersi z kurczaka oczyszczamy z ewentualnych błonek i kroimy na mniejsze, ale nie za małe kawałki. Kurczak w sosie śmietanowym nie wyjdzie wtedy za suchy.

krok 2
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, następnie szklimy na rozgrzanym na patelni oleju. Czosnek siekamy na drobno lub przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Smażymy przez chwilę. Dodajemy wcześniej pokroje mięso i wszystkie przyprawy. Mieszamy i smażymy przez kilka minut, co chwilę mieszając kurczaka.

krok 3
Siekamy drobno koperek. Kiedy kurczak już się lekko zrumieni, dodajemy do niego śmietanę i mieszamy. Wszystko dusimy pod przykryciem około 10 minut i dodajemy koperek. Tak przygotowany kurczak w sosie śmietanowym będzie pyszny. Kurczaka w sosie podajemy na gorąco.


