
Kurczak z warzywami po chińsku
- filet z kurczaka: 600 g
- skrobia ziemniaczana: 30 g
- oliwa z oliwek: 40 ml
- sól: 3 g
- płatki chili: 1 g
- marchewka: 150 g
- papryka: 110 g
- czosnek: 15 g
- cebula dymka: 40 g
- korzeń imbiru: 8 g
- papryka chili: 10 g
- sos sojowy: 60 ml
- ocet ryżowy: 30 ml
- brązowy cukier: 10 g
- woda: 20 ml
- sezam: 20 g
- olej sezamowy: 20 ml
- bambus: 100 g
- ryż: 150 g
Sposób przygotowania
krok 1
Warzywa: myjemy paprykę, a marchewkę obieramy ze skórki. Kroimy je w słupki. Z cebuli zdejmujemy łuski, kroimy w kostkę. Czosnek, połówkę papryczki chili i świeży imbir siekamy drobno.
krok 2
Kurczak: myjemy go i kroimy w większą kostkę, obsypujemy solą, suszonym chili (1g) i mąką.
krok 3
Sos: w miseczce mieszamy ze sobą: sos sojowy, ocet ryżowy, 20 ml wody i 10 g brązowego cukru.
krok 4
Ryż: 150 g wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 15-20 minut.
krok 5
W woku: rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy słupki marchewki, smażymy 2-3 minuty. Dodajemy pokrojoną paprykę, cebulkę, czosnek, papryczkę chili oraz imbir. Chwilę smażymy, a potem przekładamy na talerz. Dolewamy kolejne 20 ml oliwy do woka i wrzucamy tam kurczaka. Smażymy go około 7 minut. Ponieważ w trakcie smażenia mięso może się sklejać, musimy pamiętać, aby cały czas rozdzielać je przy pomocy drewnianej łyżki. Do miękkiego kurczaka dorzucamy odłożone na talerzu warzywa i smażymy całość jeszcze 2 minuty.
krok 6
Kurczak z warzywami po chińsku: do mięsa na patelni dodajemy przygotowany wcześniej sos, 100 g pędów bambusa (możemy dodać też trochę wody z zalewy) i smażymy jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodajemy 2 łyżki oleju sezamowego.
krok 7
Podanie: kurczaka z warzywami po chińsku podajemy z dowolnym białym ryżem i obsypujemy ziarnami sezamu.

