Reklama

Kurczak z warzywami po chińsku to pyszna i szybka do wykonania potrawa, która zachwyca smakiem i aromatem. Usmażone w woku warzywa zachowują w niej wyrazisty kolor i smak, a kawałki mięsa pozostają jędrne i soczyste. Całość zatopiona w orientalnym słodko słonym sosie, doskonale komponuje się z ryżem. Danie chińskie z kurczakiem i warzywami są miłą odmianą od tradycyjnych, polskich obiadów.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Warzywa: myjemy paprykę, a marchewkę obieramy ze skórki. Kroimy je w słupki. Z cebuli zdejmujemy łuski, kroimy w kostkę. Czosnek, połówkę papryczki chili i świeży imbir siekamy drobno.

  • krok 2

    Kurczak: myjemy go i kroimy w większą kostkę, obsypujemy solą, suszonym chili (1g) i mąką.

  • krok 3

    Sos: w miseczce mieszamy ze sobą: sos sojowy, ocet ryżowy, 20 ml wody i 10 g brązowego cukru.

  • krok 4

    Ryż: 150 g wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 15-20 minut.

  • krok 5

    W woku: rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy słupki marchewki, smażymy 2-3 minuty. Dodajemy pokrojoną paprykę, cebulkę, czosnek, papryczkę chili oraz imbir. Chwilę smażymy, a potem przekładamy na talerz. Dolewamy kolejne 20 ml oliwy do woka i wrzucamy tam kurczaka. Smażymy go około 7 minut. Ponieważ w trakcie smażenia mięso może się sklejać, musimy pamiętać, aby cały czas rozdzielać je przy pomocy drewnianej łyżki. Do miękkiego kurczaka dorzucamy odłożone na talerzu warzywa i smażymy całość jeszcze 2 minuty.

  • krok 6

    Kurczak z warzywami po chińsku: do mięsa na patelni dodajemy przygotowany wcześniej sos, 100 g pędów bambusa (możemy dodać też trochę wody z zalewy) i smażymy jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodajemy 2 łyżki oleju sezamowego.

  • krok 7

    Podanie: kurczaka z warzywami po chińsku podajemy z dowolnym białym ryżem i obsypujemy ziarnami sezamu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama