Reklama

Przepis na kaczkę z owocami.

Składniki:

2 kacze piersi (po 50 dag)
2 suszone figi
4 suszone morele
sól
pieprz
40 dag wątróbek drobiowych
płaska łyżeczka przyprawy do piernika (lub mieszanki korzennej)

Kroki przygotowania:

Z kaczki delikatnie zdejmujemy skórę. Otwieramy mięso jak kieszeń, robiąc z boku piersi nacięcie. Skórę rozwałkowujemy wałkiem tak, aby stała się większa i cieńsza. Suszone owoce kroimy w kostkę. Kacze piersi obficie oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Wątróbki kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy przyprawą korzenną, solą i pieprzem. Na każdej piersi układamy wątróbki, dodajemy pokrojone owoce. Mięso kaczki ciasno owijamy wokół farszu. Po czym zawijamy je w skórę. Związujemy sznurkiem kuchennym jak pieczeń. Na dużym ogniu obsmażamy obie rolady ze wszystkich stron. Kiedy staną się złociste, wstawiamy naczynie z roladami na 15 min do pieca rozgrzanego do temp. 200°C. Przewracamy od czasu do czasu, polewając wytworzonym sosem. Podajemy na gorąco, pokrojone w plastry lub wystudzone rolady owijamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Podajemy na
zimno, pokrojone w plastry razem z zieloną sałatą skropioną olejem orzechowym.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama