Reklama

Znika ze stołu baaaardzo szybko.

Składniki:

1 kg piersi z kurczaka
2 duże cebule
1 słoik ogórków konserwowych
1 słoik papryki konserwowej
1 puszka kukurydzy
sól, pieprz, vegeta
jajko i bułka tarta do panierki
smalec do smażenia
ZALEWA
4 szkl wody
1 szkl oleju
1,5 słoiczka koncentratu pomidorowego ( u mnie Madero z Biedronki )
8 łyżek ketchupu (dowolnego)
8 łyżek cukru
10 łyżek octu
ziele angielskie
liść laurowy

Kroki przygotowania:

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, rozbić, podzielić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą, pieprzem i vegetą. Panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Ogórki i paprykę pokroić w słupki. Obraną cebulę w piórka. Kukurydzę dokłądnie osączyć z zalewy. Warzywa dokłądnie razem wymieszać.
Piersi z kurczaka układać w misce na przemian z warzywami.
Wszystkie składniki zalewy razem zagotować i chwilkę pogotować. Gorącą zalać piersi z kurczaka z warzywami. Odstawić do lodówki najlepiej na całą noc do "przegryzienia"
zamiast piersi z kurczaka możemy użyć jakąś rybkę.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama