Reklama

Pietruszkowe crespelle w bulionie to sycące danie na bazie naleśników. Dodatek gałki muszkatołowej i natki pietruszki nadaje oryginalnego smaku. Można podnieść walory posiłku dodając zarumieniony, rozdrobniony boczek. Bulion wołowy idealnie współgra z delikatną konsystencją naleśników. Pietruszkowe crespelle w bulionie doskonale smakuje posypane świeżo startym parmezanem.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Rozgrzewamy piekarnik do temp. 220°C. Układamy na blaszce warzywa, cebulę, skrzydełka, kości, czosnek i pomidora. Lekko skrapiamy olejem. Pieczemy przez 30 min. Przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (aby wszystko było przykryte), dorzucamy liście laurowe, gwiazdki anyżu oraz śliwki i gotujemy na
    minimalnym ogniu co najmniej 4 godz. W trakcie gotowania możemy zdejmować z powierzchni tłuszcz. Przecedzamy przez drobne sitko, czysty bulion zagrzewamy i doprawiamy, ew. redukujemy, aby miał bardziej esencjonalny smak.

  • krok 2

    Czas na usmażenie naleśników: ze wszystkich składników ucieramy gładkie ciasto. Smażymy niewielkie naleśniki, mocno je rumieniąc. Każdy rolujemy niczym dywan. Układamy po dwa na głębokim talerzu, polewamy gorącym bulionem, obsypujemy z wierzchu parmezanem, natką i świeżo ukręconym pieprzem.

Porady:

Pietruszkowe crespelle w bulionie zawiera w przepisie:

  • na bulion: 1 kg kości wołowej ze szpikiem, porąbanej na mniejsze kawałki
  • świeżo tarty parmezan
  • wędzone śliwki polskie
  • świeżo startą gałkę muszkatołową

Notka redakcyjna:

Bulion (brodo) możemy zrobić z wołowiny; wówczas warto w nim zatopić już na talerzu, obok naleśników – miękkie kawałki mięsa i grubo startą marchewkę z wywaru. Smak bulionu wzmocni odrobina karmelu i łyżka palonego masła.

W cieście naleśnikowym – oprócz pietruszki – warto „utopić„ kawałeczki boczku. Przepuszczamy go przez drobne oczka w maszynce, następnie rumienimy na suchej patelni, odcedzamy na sitku z tłuszczu i wkręcamy delikatne skwareczki w ciasto na naleśniki. Na koniec dorzucamy posiekaną natkę lub świeży estragon. W tak usmażone naleśniki proponuję włożyć farsz jak do ruskich pierogów. Smakują rewelacyjnie!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama