
Pietruszkowe crespelle w bulionie
- marchewka: 3 szt.
- pietruszka: 2 szt.
- seler: 1 szt.
- cebula: 3 szt.
- skrzydełka z kurczaka: 8 szt.
- pomidor: 1 szt.
- czosnek: 9 ząbków
- olej: 5 łyżki stołowe
- liść laurowy: 4 szt.
- anyż: 2 szt.
- śliwki wędzone: 4 szt.
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- natka pietruszki: 2 łyżki stołowe
- mąka pszenna: 5 łyżek stołowych
- jajka: 4 szt.
- parmezan: 2 łyżki stołowe
- gałka muszkatołowa: 1 szczypta
- oliwa z oliwek: 2 łyżki stołowe
- woda: 250 ml
- parmezan: 2 łyżki stołowe
- natka pietruszki: 1 łyżka stołowa
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 220°C. Układamy na blaszce warzywa, cebulę, skrzydełka, kości, czosnek i pomidora. Lekko skrapiamy olejem. Pieczemy przez 30 min. Przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (aby wszystko było przykryte), dorzucamy liście laurowe, gwiazdki anyżu oraz śliwki i gotujemy na
minimalnym ogniu co najmniej 4 godz. W trakcie gotowania możemy zdejmować z powierzchni tłuszcz. Przecedzamy przez drobne sitko, czysty bulion zagrzewamy i doprawiamy, ew. redukujemy, aby miał bardziej esencjonalny smak.
krok 2
Czas na usmażenie naleśników: ze wszystkich składników ucieramy gładkie ciasto. Smażymy niewielkie naleśniki, mocno je rumieniąc. Każdy rolujemy niczym dywan. Układamy po dwa na głębokim talerzu, polewamy gorącym bulionem, obsypujemy z wierzchu parmezanem, natką i świeżo ukręconym pieprzem.


