
Ciasto pijak
- jajka: 9 szt.
- cukier: 225 g
- olej: 120 ml
- mąka: 180 g
- proszek do pieczenia: 5 g
- mak: 125 g
- wiórki kokosowe: 150 g
- mleko: 425 ml
- mąka ziemniaczana: 60 g
- cukier puder: 160 g
- masło: 350 g
- biszkopty: 200 g
- dżem owocowy: 300 g
- kakao: 50 g
- wódka: 250 ml
- woda: 40 ml
- sok z cytryny: 0.5 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: mleko, jajka i masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej, czyli co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy.
krok 2
Biszkopt: białka (3 szt.) ubijamy na sztywną pianę, partiami dodajemy cukier (120 g), nadal ubijając dodajemy po 1 żółtku. Potem dolewamy olej (120 ml). Mąkę (120 g) mieszamy proszkiem do pieczenia (5 g) i dosypujemy do mokrych składników. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza w trybie góra-dół. Blaszkę o wymiarach ok. 24×30 cm wykładamy papierem do pieczenia (lub natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą). Przelewamy ciasto i wkładamy je do piekarnika na ok. 30 minut.
krok 3
Ciasto makowo-kokosowe: z białek (6 szt.) ubijamy pianę na sztywno. Dodajemy cukier (125 g) partiami, mak (125 g) i wiórki kokosowe (125 g). Delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. Pieczemy w tej samej blaszce co biszkopt, w tej samej temperaturze przez około 25 minut.
krok 4
Masa budyniowa: do połowy mleka wsypujemy budyń, mąkę pszenną (60 g) i ziemniaczaną (60 g), dokładamy też żółtka (3 szt.). Dobrze mieszamy trzepaczką. Resztę mleka trzeba zagotować. Wlewamy do niego rozrobioną masę z mąką i żółtkami. Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszamy. Należy uważać, żeby masa budyniowa się nie przypaliła. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło (250 g) ucieramy z cukrem pudrem. Cały czas miksujemy i dodajemy po łyżce zimny budyń, po każdej porcji składniki muszą być połączone.
krok 5
Poncz: wódkę (może być też rum, nalewka, likier, np. pomarańczowy) łączymy z wodą i wciskamy sok z połowy cytryny (można ją pominąć).
krok 6
Polewa: masło (100 g) włożyć do garnuszka, stopić na małym ogniu. Cukier puder (100 g) mieszany z kakao, przesypujemy do rondelka, dolewamy 60 ml mleka. Mieszając doprowadzamy do wrzenia i studzimy.
krok 7
Składanie ciasta: biszkopt nasączamy ponczem, smarujemy wyrazistym, lekko kwaśnym dżemem, najlepiej porzeczkowym (wiśniowym lub powidłami). Kładziemy ciasto makowo-kokosowe, na nim rozsmarowujemy i masę budyniową. Okrągłe biszkopty ze sklepu (można też zrobić ciasto pijak z herbatnikami) namaczamy w ponczu i układamy je na kremie. Wierzch polewamy wystudzoną polewą czekoladową. Zastygającą, ale jeszcze lejącą polewą dekorujemy ciasto pijak. Opcjonalnie wierzch może posypać wiórkami kokosowymi dla dekoracji.

