
Pikantna konfitura z papryki i czosnku
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- cebula czosnkowa: 200 g
- czerwona papryka: 600 g
- czosnek: 4 ząbki
- papryka chili: 50 g
- ocet winny: 400 ml
- cukier: 300 g
- sól: 30 g
- sok z cytryny: 2 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka, polewamy 100 ml wody i dusimy 5 min. Odcedzamy na sitku i suszymy.
krok 2
Przez maszynkę do mięsa o dużych oczkach przepuszczamy oczyszczoną słodką paprykę, czosnek, ostre papryczki pozbawione pestek. Przekładamy do garnka, dodajemy cebulę, ocet i trzymamy bez przykrycia na najmniejszym ogniu przez 20 min.
krok 3
Wsypujemy cukier i pozwalamy mu całkowicie się rozpuścić. Dodajemy sok z cytryn, solimy i mieszając intensywnie drewnianą łyżką, gotujemy na gęsty dżem ok. 10 min. Rozkładamy do malutkich słoiczków, pasteryzujemy.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.

