Pyszne podgrzybki zapiekane w cieście.
Składniki:
CIASTO :
25 dag mąki
1/2 kostki masła
łyżeczka soli
FARSZ:
40 dag podgrzybków
2 cebule
ząbek czosnku
6 łyżek posiekanej natki pietruszki
1/2 szklanki bulionu
łyżka sosu sojowego
2 łyżki masła
szklanka gęstej śmietany
5 jajek
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Kroki przygotowania:
Ciasto: mąkę z solą przesiać do miski. Dodać masło, posiekać. Wlać 3 łyżki wody, zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 minut.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną formę do tart, ponakłuwać widelcem. Piec 15 minut w temperaturze 200°C.
Farsz: grzyby oczyścić, większe przekroić. Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać. Zeszklić na maśle. Dodać grzyby, dusić około 15 minut.
Wlać bulion i sos sojowy, dodać natkę, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Dusić na
małym ogniu jeszcze chwilę, aż grzyby zgęstnieją, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia, ostawić do ostygnięcia.
Jajka dokładnie roztrzepać ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na podpieczony spód wyłożyć farsz, zalać masą jajeczną.
Piec około 25 minut w temperaturze 200°C.


