
Pikantna zupa fasolowa
- papryka: 2 szt.
- czosnek: 4 ząbki
- czerwona cebula: 1 szt.
- marchewka: 2 szt.
- ziemniaki: 4 szt.
- chorizo: 200 g
- olej: 30 ml
- bulion warzywny: 2 l
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 3 g
- papryka wędzona: 5 g
- majeranek: 5 g
- fasola czerwona: 1 puszka
Sposób przygotowania
krok 1
Obrany czosnek drobno siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie piórka. Papryki oczyszczone z pestek i białych błon tniemy w paski. Marchew i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Kiełbasę tniemy w plasterki.
krok 2
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy ok. 3 łyżek oleju. Wrzucamy czosnek, smażymy, aż lekko się zrumieni. Dokładamy cebulę, podsmażamy, aż zacznie mięknąć. Dodajemy pokrojone ziemniaki i marchewkę, mieszając podsmażamy ok. 3 min. Następnie wkładamy papryki i plasterki kiełbasy, mieszamy, oprószamy przyprawami, podduszamy ok. 3 min.
krok 3
Zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy, gotujemy na małym ogniu ok. 15 min. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką wędzoną i majerankiem. Na koniec do zupy dodajemy osączoną z zalewy i lekko przepłukaną fasolę i mocno całość podgrzewamy, nie dopuszczając już do zagotowania.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

