Porady:
Jak zniwelować pieczenie po ścieraniu ostrej papryczki?
Aby przygotować krem z dyni na ostro, niezbędne będą świeże papryczki chili. Należy je zetrzeć na tarce i podsmażyć razem z cebulką. Papryczkę chili zalecamy ścierać na tarce w rękawiczkach - dlaczego? Składnikiem, który sprawia, że pikantny krem z dyni jest aż tak rozgrzewający, jest kapsaicyna. To właśnie dzięki niej papryka jest ostra i im większe jej stężenie, tym bardziej paląca jest papryka. Do pomiaru ostrości papryki służy skala Scoville'a, według której słodka papryka ma wartość 0, chili (bez którego nie powstanie zupa dyniowa na ostro) między 2500-8000, natomiast wartość najostrzejszej jak dotąd papryki wynosi aż 3 180 000. Kapsaicynę znajdziemy także w gazach pieprzowych i innych środkach drażniących. Jak zniwelować jej działanie? Jako że kapsaicyna to związek rozpuszczalny w tłuszczach, najlepiej będzie zmyć ją właśnie czymś tłustym - masłem, olejem, jogurtem czy mlekiem. Lepiej będzie unikać wody czy innych płynów, które nie zawierają tłuszczu, ponieważ one nie tylko nie zmyją kapsaicyny, ale jeszcze dalej ją rozprowadzą.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić zupę z dyni na ostro?
Dynia jest zdecydowanie najpopularniejszym jesiennym warzywem. Możemy zrobić z niej nie tylko zupę, lecz znajdziemy także świetne przepisy na inne, często niecodzienne dania: lazania z dyni, dyniowa kawa, placki z dyni czy curry z dynią to przepisy, które na pewno warto wypróbować. Zwłaszcza wziąwszy pod uwagę rozmiar tego warzywa - dynie nierzadko są tak duże, że spokojnie wystarczy na kilka dań! Niemniej jednak zupa z dyni jest niewątpliwie najpopularniejszym daniem, a przepis na pikantną zupę z dyni tym bardziej warto wypróbować na jesień, ponieważ rozgrzeje nas podwójnie. Jak zrobić zupę z dyni na ostro? To bardzo proste. Przygotowania zaczynamy od umycia warzyw: dyni, ziemniaków, papryczek chili. Jeśli przygotowujemy zupę z dyni hokkaido, to zaoszczędzimy nieco czasu na obieraniu - tę dynię można spokojnie jeść ze skórką. Z dyni usuwamy pestki i kroimy ją w średniej wielkości kostkę. Następnie dynię wrzucamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy niewielką ilością oliwy, posypujemy solą, pieprzem i pieczemy przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Kiedy dynia się piecze, zajmujemy się pozostałymi składnikami. Obraną z łupin cebulę kroimy w piórka bądź drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Papryczkę chili drobno siekamy - najlepiej w rękawiczkach, żeby uniknąć nieprzyjemnych poparzeń. Następnie w garnku o grubym dnie rozgrzewamy nieco oliwy i podsmażamy na niej posiekaną cebulę i paprykę. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka razem z liściem laurowym i startym czosnkiem, całość przez chwilę smażymy. Następnie do garnka wlewamy bulion (najlepiej warzywny, ale może być także drobiowy bądź inny) i zagotowujemy. Kiedy wywar już będzie się gotował, dodajemy do niego upieczoną dynię oraz sproszkowane papryki. Zupa dyniowa na ostro powinna się gotować przez koło 10 minut. Po tym czasie możemy ją zblendować, aby powstał krem z dyni na ostro. Jak powinna być podana zupa z dyni na ostro? Najlepiej będzie posypać ją z wierzchu grzankami i posiekaną zieloną cebulką oraz udekorować paseczkami papryczki chili.
Czytaj także: Dynia w garnku - jaką odmianę wybrać i jak przyrządzać?