Porady:
- Z podanego przepisu otrzymamy 8 słoików o pojemności 0,5 l. Kiedy ogórki z chili i czosnkiem całkowicie wystygną, możemy przenieść je do spiżarni. Nabiorą aromatu już po 2 dniach od przygotowania, ale najlepiej zostawić je w chłodnym miejscu na minimum 2 tygodnie.
- Jak zrobić ogórki diabelskie (znane także pod nazwą ogórki meksykańskie, krokodylki)? Najważniejszym składnikiem jest chili. W przepisie podajemy jego sproszkowaną formę, ale równie dobrze sprawdzi się świeża papryczka. Możemy dodać ją w całości lub pokrojoną w plastry. Pamiętajmy, że to gniazda nasienne są najbardziej pikantne – ilością pestek możemy regulować poziom ostrości.
- Jeśli mamy do dyspozycji niewielkie okazy warzywa, możemy zrezygnować z krojenia ich na mniejsze części. Małe ogórki konserwowe z chili, czyli pikantne korniszony, świetnie sprawdzą się w roli przystawki na przyjęciu.
- Rekomendujemy wykorzystanie octu spirytusowego 10%. Dobrze sprawdzi się także ocet jabłkowy. Ogórki w takiej zalewie będą delikatniejsze w smaku.
- Czy da się zrobić ogórki po meksykańsku bez pasteryzowania? Wiele przepisów podaje, że można pominąć proces podgrzewania słoików w celu przedłużenia przydatności do spożycia przetworów. To dlatego, że zalewa zawiera olej, który wypływa na powierzchnię i tworzy pewnego rodzaju barierę dla drobnoustrojów. My jednak proponujemy krótkie wekowanie słoików dla pewności, że warzywa nie utracą swoich walorów smakowych.
- Ogórki chili można pasteryzować na mokro (gotować w garnku wypełnionym wodą) lub na sucho (w piekarniku).
- Jeśli chcemy, żeby ogórki po meksykańsku z papryką miały jeszcze więcej smaku, możemy przyprawić je podobnie jak tradycyjne ogórki konserwowe – dodać do zalewy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i koper.
Notka redakcyjna:
Ogórki po meksykańsku – jaką paprykę wybrać?
Ogórki z papryką chili to obowiązkowe przetwory na zimę dla miłośników ostrych i wyrazistych smaków, a zarazem ciekawa wariacja na temat tradycyjnych ogórków konserwowych. Jeśli chcemy uzyskać pikantny smak, możemy skorzystać z dwóch popularnych rozwiązań. Łatwiejszym sposobem jest zasypanie ogórków sproszkowanym chili. Możemy wykorzystać przyprawę popularnie określaną jako pieprz kajeński. W rzeczywistości jest to jedne z popularniejszych gatunków pikantnej papryczki, który został ususzony i zmielony na aromatyczny proszek. Drugim rozwiązaniem jest użycie świeżego chili. Ogórki meksykańskie będą miały doskonały smak, jeśli użyjemy na przykład:
- jalapeño – pochodzi z Meksyku i ma charakterystyczny, lekko kwaskowy smak. Najczęściej zbiera się jeszcze zielone papryczki. Zmieniają one kolor na czerwony pod koniec procesu dojrzewania.
- piri-piri – gatunek chili często używany w kuchni afrykańskiej i portugalskiej, do sosów, marynat i past.
- tabasco – owoce tej papryczki są składnikiem popularnego pikantnego sosu, ale można ich także używać w surowej formie.
- habanero – odmiana dla odważnych. Jedna z najostrzejszych papryczek na świecie. Trzeba bardzo uważać podczas ich obróbki, najlepiej kroić je w rękawiczkach.
Wymienione papryczki charakteryzują się różnym stopniem ostrości. Możemy go dowolnie regulować, w zależności od indywidualnych preferencji.
Dlaczego warto zrobić ogórki z chili?
Ogórki po meksykańsku to bogactwo dobroczynnych składników. Papryka chili ma właściwości przeciwbólowe i przeciwstarzeniowe, a do tego reguluje ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko miażdżycy. Ma wysoką zawartość witamin C, D, A i z grupy B. Ponadto znajdziemy w niej potas, wapń, żelazo i magnez. Poprawia metabolizm – to składnik, który jest stosowany w dietach odchudzających. Do tego ma również funkcję rozgrzewającą.
Ogórki na ostro z chili i czosnkiem to połączenie idealne. To składniki, które mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Czosnek wykazuje działanie bakteriobójcze, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Zmniejsza ryzyko miażdżycy i obniża ciśnienie krwi. Ponadto uważany jest za naturalny antybiotyk. To wszystko sprawia, że ogórki po meksykańsku to wprost idealna propozycja na jesień i zimę, kiedy musimy dbać o odporność. A do tego są po prostu przepyszne. To jest coś, czego naprawdę warto spróbować. Gwarantujemy, że będziecie je robić w każdym sezonie.
Co można zrobić z ogórka meksykańskiego?
Słodkie, kwaśne i pikantne – takie właśnie są ogórki po meksykańsku. Przepis na ostre przetwory na pewno przyda się podczas planowania zapasów na zimę. Można je podawać solo – w postaci przekąski lub akompaniamentu dla mięs i potraw wegetariańskich. Mają również wiele innych kulinarnych zastosowań. Z dodatkiem ogórków meksykańskich można zrobić na przykład:
- kanapki – na co dzień lub na przyjęcie. Ogórki chili świetnie komponują się z serem żółtym, wędlinami i pasztetami. To także ciekawy dodatek do klasyków amerykańskiej kuchni takich jak burgery lub hot dogi.
- surówki i sałatki – z wyraźną, pikantną nutą. Ogórki na ostro można łączyć między innymi z cebulą, marchewką, czerwoną papryką i pomidorami, a w sałatkach także z nabiałem, na przykład serem halloumi lub mozzarellą.
- pastę lub sos – ogórki po meksykańsku posiekane w drobną kostkę mogą stać się ciekawym dodatkiem do różnych smarowideł i dipów. Pikantną nutę może w ten sposób uzyskać na przykład sos tatarski.