
Ekspresowe danie dla zapracowanych. Pikantny smażony ryż z warzywami i jajkiem sadzonym to przepis nawet dla amatorów w kuchni.
Składniki:
1 łyżka oleju
1 cebula
garść zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
kawałek posiekanej papryczki chili
szklanka ugotowanego na sypko ryżu
do smaku: kurkuma, kumin, sos sriracha
2 jajka
1-2 łyżki sosu sojowego
Kroki przygotowania:
Na łyżce oleju smażymy na rumiano posiekaną cebulę, dodajemy garść zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) i kawałek posiekanej papryczki chili, przesmażamy.
Wsypujemy szklankę ugotowanego na sypko ryżu, przyprawiamy kurkumą, kuminem i sosem sriracha, smażymy minutę.
Jajko roztrzepujemy z 1–2 łyżkami sosu sojowego, dolewamy do ryżu i smażymy na bardzo dużym ogniu, stale mieszając, aż stanie się sypki.
Smażymy sadzone jajko, kładziemy na ryż.
Przepis pochodzi z magazynu "Mojego Gotowania" nr 6/2018
Porady:
Do dania idealnie pasują kotlety z bobu

