
Pinsa – przepis
- mąka pszenna: 800 g
- mąka ryżowa: 150 g
- mąka sojowa: 50 g
- drożdże: 4 g
- sól: 20 g
- oliwa z oliwek: 10 ml
- woda: 1 l
Sposób przygotowania
krok 1
Mąka: do miski przesiewamy 3 rodzaje: ryżową, pszenną i sojową. Dodajemy 4 g suszonych drożdży oraz sól i mieszamy przy pomocy łyżki.
krok 2
Woda: musi być zimna, dlatego trzymamy ją wcześniej w lodówce. Dolewamy 800 ml do mąki i miksujemy, a potem zagniatamy ręcznie przez 4 minuty.
krok 3
Oliwa: dolewamy ją do mącznej masy i znów wyrabiamy dłońmi, żeby uzyskać gładkie ciasto. Na końcu dodajemy pozostałe 200 ml wody i ugniatamy przez kolejne 5 minut.
krok 4
Chłodzenie: chowamy miskę z ciastem do lodówki na 48 godzin (tego czasu nie wliczamy do przygotowania).
krok 5
Wyrastanie: po 2 dniach wyjmujemy ciasto na pinsę i zostawiamy w temperaturze pokojowej, aż podwoi swoją objętość. Zwykle trwa to około 3 godzin.
krok 6
Dodatki: ciasto dzielimy na 6 części i wałkujemy na kształt prostokątów. Smarujemy je oliwą i nakładamy na nie np. szynkę parmeńską, mozzarellę, pomidorki koktajlowe i rukolę. Możemy użyć także innych dodatków, takich jak ser żółty, bazylia, oregano – wszystko zależnie od naszych upodobań.
krok 7
Piekarnik: rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Wkładamy do niego pinsę na 10 minut.
krok 8
Pinsa: przepisy z dawnych lat podają, że dobrze smakuje polana oliwą, z garścią świeżych ziół. Najlepiej też, żeby była podana od razu i zjedzona na gorąco.

