Porady:
- Przygotowanie przekąski ułatwią foremki do galaretki w kształcie jajka. Podczas okresu przedświątecznego, można zakupić je w wybranych hipermarketach i w większości sklepów z akcesoriami kuchennymi. Jeżeli ich nie posiadacie i nie chcecie wykorzystywać wydmuszek, możecie również przygotować przekąskę w pustych, plastikowych opakowaniach z czekoladowych jajek. Wówczas trzeba poświęcić więcej wysiłku na estetyczne sklejenie dwóch części galaretki. Można jednak połączyć je ze sobą przy pomocy drewnianych wykałaczek.
- By uzyskać klarowne galaretki na Wielkanoc można dodać do wywaru dwa ubite na pianę białka jaja. Powstała piana zbierze wszelkie nieczystości. Należy ją usunąć przy pomocy łyżki cedzakowej, a następnie przelać bulion przez sitko z gazą. Po przecedzeniu całości można do niej dodać żelatynę i pozostałe składniki przekąski.
- Galaretki jajka można przyprawić na wiele różnych sposobów. Dobrze sprawdzi się w tym celu majeranek, natka pietruszki czy posiekany szczypiorek. Do bulionu można też dodać sos sojowy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku lub płatki chili.
- Galaretki w kształcie jajek należy przechowywać w lodówce. Wówczas zachowają świeżość przez około 5–7 dni.
- Galaretki wielkanocne polecamy serwować w ozdobnych kieliszkach do jajek.
- Podany przepis można modyfikować podług swoich preferencji. Do galaretek jajek można dodać jajka ugotowane na twardo lub warzywa takie jak brokuł, kalafior czy seler korzeniowy. Równie dobrze będą smakować z ugotowanym uprzednio mięsem. Szczególnie polecamy spróbować galaretki z kurczakiem.
- Galaretki w kształcie jajka polecamy serwować z domowym chrzanem, sosem tatarskim lub własnoręcznie przygotowanym majonezem. Można je również podawać z cząstkami cytryny, dla przełamania smaku.
- Jajka, które pozostaną po zrobieniu wydmuszek można wykorzystać do przyrządzenia jajecznicy, omletu lub świątecznego tataru.
Notka redakcyjna:
Jajka galaretki – przepis na galaretę
Pomysłów na to, jak zrobić galaretę jest całe mnóstwo. Z okazji świąt Wielkiejnocy najczęściej dodaje się do niej jajka, rozmaite warzywa i ugotowane wcześniej mięso. Do przygotowania pisanek sprawdzi się zarówno tradycyjna galareta wieprzowa, jak i galaretka drobiowa czy wołowa. By całość nabrała bardziej świątecznego charakteru, oprócz kawałków jajek na twardo, warto dodać do niej warzywa takie jak rzodkiewka, szczypiorek lub rzeżucha.
Galaretki w kształcie jajek można też przygotować na słodko. Wówczas można dodać do nich ulubione owoce. Dobrze sprawdzą się maliny, truskawki czy borówki – zarówno te mrożone, jak i świeże. Ciekawym pomysłem jest również przygotowanie słodkich galaretek w kształcie jajka w wersji warstwowej. Wówczas należy przygotować kilka (choć wystarczą dwa) rodzajów galaretki. Następnie wlewa się je partiami do wydmuszek. Gdy ostatnia z partii zdąży stężeć, można wylać na nią kolejną porcję. Czynność należy powtarzać, aż do wypełnienia foremki. Tak przygotowane będą cieszyć oko wszystkich domowników.
Galaretka wegańska – pomysł na roślinne pisanki z galarety
Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować wielkanocne jajka z galaretki w wersji wegańskiej. Wystarczy lekko zmodyfikować przepis. Podaną w nim żelatynę należy zastąpić agar-agar. Jest to w 100% wegański środek żelujący, pozyskiwany z japońskich glonów. By uzyskać pożądaną konsystencję przekąski, należy dodać 2 łyżeczki produktu na każdy litr wody. W razie potrzeby agar można też ponownie podgrzać i dodać go w większej ilości. By zadziałał on prawidłowo należy namoczyć go w wodzie lub bulionie, a następnie gotować przez około 5–10 minut. Produkt tężeje w temperaturze pokojowej, więc gotowych pisanek nie trzeba przekładać do lodówki.
By cieszyć się smakiem wegańskiej galaretki świątecznej trzeba również zastąpić bulion drobiowy jego warzywną wersją. Dodatek podanych w przepisie jajek gotowanych na twardo należy pominąć. Tak przygotowaną galaretę można podawać z domowym chrzanem lub roślinnym majonezem na bazie soi.