
Pisto
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- szynka parmeńska (prosciutto): 50 g
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 4 ząbki
- cukinia: 300 g
- pomidory w puszce: 200 g
- czerwona papryka: 1 szt.
- oregano: 2 g
- tymianek: 5 gałązek
- papryka wędzona: 2 g
- sól: 2 g
- pieprz czarny: 2 g
- oliwa z oliwek: 45 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowania: cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Szynkę serrano kroimy w mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Cukinię i paprykę myjemy – przekrawamy i usuwamy gniazdo nasienne. Oba warzywa kroimy w kostkę.
krok 2
Smażenie: na dużej patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy 3 minuty, na małym ogniu, mieszając. Dodajemy cukinię i paprykę. Dokładamy oregano, listki tymianku z 3 gałązek, paprykę wędzoną, sól oraz pieprz. Mieszamy i dusimy 5 minut.
krok 3
Wykończenie pisto: dodajemy pomidory z puszki, mieszamy i gotujemy 3 minuty. Doprawiamy do smaku. Serwując potrawę posypujemy ją ziołami.

