
Pizza carbonara
- mąka: 200 g
- woda: 100 ml
- drożdże: 20 g
- oliwa z oliwek: 30 ml
- cukier: 15 g
- sól: 6 g
- boczek: 6 plasterków
- pieczarki: 100 g
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 4 ząbki
- ser żółty: 100 g
- jajka: 2 szt.
- kwaśna śmietana: 30 g
- pieprz czarny: 1 szczypta
- olej: 30 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Świeże drożdże należy rozkruszyć, wymieszać z cukrem, dodać ciepłą wodę i ostawić w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn i oliwę. Na koniec dodać (3 g) sól. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.

iStock krok 2
Następnie cebulę należy pokroić w piórka i podsmażyć na patelni. Potem trzeba przełożyć do miski. Na patelnię należy wlać 15 ml oleju i podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Zdjąć z patelni. Boczek pokroić w paski i podsmażyć na pozostałym oleju. Ser zetrzeć na tarce. Jajka i śmietanę trzeba doprawić (3 g) solą, pieprzem i dokładnie roztrzepać widelcem.

iStock krok 3
Ciasto na pizzę należy podzielić na dwie części. Na natłuszczonej blaszce (20x25 cm) trzeba uformować okrąg. Na cieście rozłożyć wcześniej przygotowane składniki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalać połową masy jajecznej i posypać serem. W podobny sposób należy postąpić z drugą częścią ciasta. Piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 210°C.

iStock

