
Pizza z szynką i serem
- drożdże: 22 g
- cukier: 2 g
- mąka: 250 g
- sól: 5 g
- oliwa z oliwek: 15 ml
- passata pomidorowa: 50 g
- szynka: 100 g
- pieczarki: 3 szt.
- ser żółty: 100 g
- cebula: 1 szt.
- oregano: 5 g
- pieprz czarny: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Rozczyn drożdżowy: W 150 ml letniej wody rozpuścić drożdże. Dodać cukier i 2 łyżki mąki - dokładnie wymieszać i odstawić na bok do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
krok 2
Ciasto na pizzę: Mąkę wymieszać z solą, dodać wyrośnięty zaczyn i łyżkę oliwy - wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto włożyć do miski obsypanej mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
krok 3
Formowanie pizzy: Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części - 2 blaty pizzy. Okrągłą blachę posmarować odrobiną oliwy, na środek położyć kulkę ciasta i palcami delikatnie rozciągnąć je w stronę brzegów.
krok 4
Dodatki do pizzy: Ciasto posmarować sosem pomidorowym/passatą, posypać oregano. Dodać krążki cebuli i część startego sera żółtego, pokrojoną w kosteczkę szynkę i pieczarki pokrojone w plasterki.
krok 5
Pieczenie: piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Pizzę z szynką piec ok. 8-10 min. Pod koniec dosypać resztą startego sera.

