
Domowa pizza na dużą blachę
- mąka 00: 300 g
- drożdże: 20 g
- cukier: 7 g
- sól: 10 g
- pieprz czarny: 10 g
- oliwa extra vergine: 80 ml
- passata pomidorowa: 100 ml
- oregano: 5 g
- czosnek: 2 ząbki
- mozzarella: 200 g
- ser żółty: 100 g
- bazylia: 10 liści
- pieczarki: 200 g
- prosciutto cotto: 300 g
- woda: 1 szklanka
Sposób przygotowania
krok 1
Przepis na pizzę na dużą blachę zaczynamy od przygotowania zaczynu drożdżowego. Świeże drożdże rozkruszamy w miseczce, zasypujemy szczyptą cukru i ok. 10g mąki pszennej. Całość mieszamy z ok. 125ml wody i odstawiamy.

iStock krok 2
Pozostałą część mąki przesiewamy do dużej miski. Wówczas wlewamy pozostałą wodę, dodajemy ok. 2g soli, zaczyn drożdżowy i 60ml oliwy z oliwek. Następnie wyrabiamy ciasto na pizzę na dużą blachę.

iStock krok 3
Wyrobione ciasto na pizzę należy przełożyć do natłuszczonej (za pomocą oliwy z oliwek) miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby mogło ono swobodnie urosnąć. Ciasto potrzebuje ok 40-60 minut. Dodatkowo możemy przykryć je czystą ściereczką.

iStock krok 4
Wówczas, gdy ciasto pozostawiliśmy do wyrośnięcia, to zabieramy się za przygotowanie sosu do pizzy. Należy wymieszać ze sobą passatę pomidorową, cukier, oregano i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie ciasto przekładamy na natłuszczoną oliwą z oliwek blachę, a następnie placami formujemy brzegi ciasta. Smarujemy je przygotowanym sosem oraz dodajemy starty na tarce ser i dodatki: pokrojone pieczarki, szynkę typu prosciutto i posypujemy wierzch serem. Pizzę na dużą blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 240-250 stopni C. Pieczemy przez 7 minut.

iStock

