
Pizza hawajska
Sposób przygotowania
krok 1
Rozczyn drożdżowy: świeże drożdże mieszamy z 50 ml ciepłej wody (nie może być gorąca), łyżeczką cukru (5 g) i szczyptą soli. Dodajemy także ok. 30 g mąki. Łączymy składniki i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min.
krok 2
Ciasto na pizzę: do dużej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy kolejną szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn drożdżowy i pół porcji wody (ok. 75 ml). Mieszamy ciasto dużą, drewnianą łyżką, a gdy składniki się połączą – wyrabiamy ręką przez ok. 10–15 min. W razie potrzeby dodajemy pozostałą wodę (stopniowo), a pod koniec – oliwę z oliwek.
krok 3
Wyrastanie: gdy ciasto podczas wyrabiania odchodzi od ścianek miski, to znak, że można przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na min. 30 min.
krok 4
Pozostałe składniki: szynkę kroimy w małe plasterki. Plastry ananasa odsączamy z zalewy i kroimy w trójkąciki. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
krok 5
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 220°C, blachę wykładamy papierem do pieczenia.
krok 6
Składanie pizzy: ciasto rozkładamy na blasze, formując placek o grubości ok. 0,5 cm. Smarujemy go passatą pomidorową, posypujemy szczyptą soli, suszoną bazylią i oregano. Na wierzch nakładamy starty ser żółty, szynkę w plastrach i kawałki ananasa.
krok 7
Pieczenie: pizzę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 min.
krok 8
Podawanie: gdy pizza hawajska jest już gotowa, wyjmujemy ją z piekarnika i przekładamy na deskę. Kroimy na 6 lub 8 porcji.

