Porady:
- Czy ciasto na pizzę można mrozić? Tak, domowe ciasto do pizzy najlepiej jest zamrozić zaraz po wyrośnięciu. Należy pamiętać o tym, żeby potem rozmrażać je powoli, przekładamy z zamrażarki do lodówki, by powoli rozmarzało przez całą noc. W ten sposób minimalizujemy aktywność drożdży, które mogłyby odkształcić ciasto do pizzy.
- Jeśli nie mamy czasu są też sposoby na szybkie ciasto na pizzę – wystarczy połączyć mąkę (250 g), ciepłą wodę (150 ml), drożdże (instant 7 g, świeże 25 g ), oliwę z oliwek (1 łyżka), łyżeczka soli i pół cukru – wyrobić, a następnie odłożyć do wyrośnięcia na 30 min. Potem rozciągamy ciasto palcami w pożądany kształt i układamy składniki.
- Ciasto na pizzę włoską można przygotować zarówno z dodatkiem suchych drożdży lub świeżych. W przypadku tych drugich trzeba wcześniej przygotować zaczyn, co nieco wydłuży przygotowanie tego przysmaku.
- Z naszego przepisu można zrobić również pizzę na grubym cieście, wystarczy nieco mniej je rozciągnąć w czasie formowania.
Notka redakcyjna:
Ciasto na pizzę – krótka historia
Najsłynniejsze danie świata ma wiele odmian, ale najlepszą pizzę, bo zrobioną zgodnie ze sztuką, zjemy w Neapolu. To właśnie tam, w sercu Kampanii, narodziła się wiele lat temu. Pizza neapolitańska jest wyjątkowa, nie tylko dlatego, że wyśmienicie smakuje, ale również z tego powodu, że jej przygotowywanie wymaga przestrzegania określonych reguł.
Ciasto na pizzę neapolitańską formuje się ręcznie, naciskając je palcami obu dłoni ruchem od środka na zewnątrz – ten sposób nazywa się pizzaiuolo i w 2017 r. UNESCO wpisało go na listę niematerialnego dziedzictwa kultury. Dodatki do pizzy muszą pochodzić z lokalnych upraw. Najlepsze do pizzy neapolitańskiej będą pomidory odmiany San Marzano. Uprawia się je na żyznych terenach wulkanicznych. Są podłużne, mocno czerwone, mają niewiele pestek i nie rozpadają się. Z kolei serem, którego używa się najczęściej do przygotowania pizzy zgodnie z tradycyjną recepturą jest mozzarella di bufala, pochodząca z mleka krów hodowanych wyłącznie w Kampanii. Jest niezwykle delikatna, a po roztopieniu pozostaje cudownie ciągliwa.
Sprawdź koniecznie, jakie akcesoria przydadzą się w domu, aby przygotować idealne ciasto na pizzę!
Najlepsze ciasto na pizzę powstanie tylko z kamiennego pieca opalanego drewnem. Nad przestrzeganiem zasad przygotowywania pizzy czuwa Stowarzyszenie Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej (Associazione Verace Pizza Napoletana). To prężna organizacja, która powstała w 1984 r. i skupia pizzaiuoli (mistrzów przygotowywania pizzy), żeby chronić oryginalność receptury i dbać o właściwie przyrządzanie pizzy. Inną, równie ważną organizacją jest L’Associazione Pizzaiuoli Napoletani (Stowarzyszenie Neapolitańskich Pizzaiuoli). Organizacja skupia się na zachowaniu tradycyjnego zawodu pizzaiuoli, organizując różne konkursy i szkolenia. Jednym z najczęściej nagradzanych pizzaiuoli jest Salvadore Di Matteo, spadkobierca i właściciel pizzerii Di Matteo na Via dei Tribunali. W 2011 r. zajął pierwsze miejsce w konkursie Pucharu Świata, a w 2013 r. wygrał tytuł Super Championa. Będąc w Neapolu, na pewno nie można sobie odmówić jego pizzy.
Ciasto na pizzę bez drożdży
Tradycyjna pizza to neapolitańska to niewątpliwie królowa wśród pizz – klasyczne, cienkie i delikatne ciasto na pizzę nie ma sobie równych. Jest jednak dość czasochłonna w przygotowaniu. Należy przygotować rozczyn i zrobić ciasto, które następnie należy zagnieść i dać mu odpocząć, co w sumie zajmuje około 8 godzin.
Jak zrobić ciasto na pizzę bez drożdży? Pizza na takim spodzie na pewno nie będzie smakować dokładnie tak, jak tradycyjna, ponieważ drożdże są kluczowym składnikiem w przepisie. Dlatego jeśli nie mamy wystarczająco dużo czasu, by przygotować klasyczny spód, możemy skorzystać z innych, także pysznych, rozwiązań:
1. Placek a'la pizza na spodzie bez drożdży. Takie ciasto na pizzę na pewno jest mniej czasochłonne od tradycyjnego. Przygotujemy je z mąki, oliwy i wody. Szybka pizza bez drożdży będzie gotowa w niecałe pół godziny!
2. Pizza z patelni. Ciasto na pizzę z patelni w gruncie rzeczy jest ciastem naleśnikowym, z tą różnicą, że w tym przypadku nie używamy mleka. Z tego względu pizza z patelni będzie świetnym pomysłem na śniadanie na ciepło.
3. Pizza z kalafiora. Spód do pizzy z kalafiora to coraz popularniejszy trend kulinarny, zwłaszcza wśród zwolenników kuchni roślinnej. Lekka, zdrowa, bezglutenowa i do tego wegańska pizza z kalafiora to na pewno ciekawa propozycja dla wszystkich wielbicieli pizzy!