
Pizza parmeńska
- mąka pszenna: 250 g
- woda: 125 ml
- drożdże: 7 g
- cukier: 5 g
- oliwa z oliwek: 15 ml
- pomidory w puszce: 200 g
- sól: 8 g
- pieprz czarny: 2 g
- mozzarella: 125 ml
- szynka parmeńska (prosciutto): 8 plastry
- pomidorki koktajlowe: 20 szt.
- rukola: 25 g
- czarne oliwki: 20 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: wodę lekko podgrzewamy, powinna być letnia. Przesiewamy mąkę. Mozzarellę kroimy, pomidorki przekrawamy na połówki. Oliwki kalamata odsączamy z zalewy.
krok 2
Ciasto: do misy miksera przekładamy przesianą mąkę, drożdże, cukier, 6 g soli, wodę oraz oliwę. Przy pomocy haka do ciasta drożdżowego (lub ręcznie) wyrabiamy jednolite ciasto, elastyczne, które z łatwością odchodzi od ścianek miski. Masę wyrabiamy ok. 10 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
krok 3
Sos: pomidory, oregano, oliwę, 2 g soli i pieprz przekładamy do niewielkiego garnka. Mieszamy i gotujemy ok. 10 minut, aż sos będzie gęsty.
krok 4
Formowanie: wyrośniętą masę przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, wyrabiamy 2–3 minuty. Dzielimy je na 2 części, formujemy kule. Rozciągając palcami na stolnicy tworzymy 2 okrągłe placki. Możemy użyć też do tego celu wałka. Blaszki o średnicy 14–16 cm smarujemy oliwą, przekładamy do nich placki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
krok 5
Piekarnik: nagrzewamy do maksymalnej mocy z termoobiegiem, ok. 250 stopni C.
krok 6
Pieczenie pizzy parmeńskiej: podrośnięte placki smarujemy sosem pomidorowym – pozostawiając nieposmarowany rant. Posypujemy oregano, układamy plastry sera, oliwki kalamata oraz pomidory. Pieczemy na górnej półce piekarnika przez 10–12 minut.
krok 7
Wykończenie: od razu po wyjęciu pizzy z piekarnika wykładamy na nią cienkie plastry szynki. Posypujemy rukolą. Serwujemy.

