
Pizza pie - pizza w stylu chicagowskim
- mąka 00: 400 g
- drożdże: 7 g
- cukier puder: 1 szczypta
- oliwa z oliwek: 35 ml
- passata pomidorowa: 300 ml
- przecier pomidorowy: 15 g
- czosnek: 1 ząbek
- oregano: 3 g
- mozzarella: 150 g
- czarne oliwki: 20 szt.
- bazylia: 3 g
- woda: 250 ml
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal390
- tłuszcz12g
- tłuszcz nasycony5g
- węglowodany54g
- cukry3g
- błonnik3g
- białko14g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto na pizzę: do dużej miski przesypujemy mąkę, drożdże, cukier. W środku robimy zagłębienie i dodajemy tam 6 g soli, 15 ml oliwy i 250 ml wody. Zagniatamy ręcznie (lub za pomocą miksera planetarnego), następnie przekładamy na powierzchnię lekko oprószoną mąką i wyrabiamy przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Do miski wlewamy ok. 5 ml oliwy, wkładamy ciasto, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia przez 35-40 minut lub do czasu aż podwoi objętość.
krok 2
Sos: w między czasie do miseczki wlewamy 300 ml passaty, 5 g koncentratu pomidorowego, 15 ml oliwy, ścieramy ząbek czosnku lub przeciskamy go przez praskę, dosypujemy oregano. Mieszamy do połączenia składników.
krok 3
Piekarnik: rozgrzewamy go do 190 stopni Celsjusza.
krok 4
Formowanie: tortownicę o średnicy 23 cm lekko natłuszczamy oliwą. Wyrośnięte ciasto przekładamy na powierzchnię posypaną mąką, kilka razy zagniatamy je, żeby usunąć pęcherzyki powietrza. Odrywamy 1/4 ciasta i odkładamy na bok. Większą część wałkujemy cienko, na tyle, żeby dało się wypełnić nim spód tortownicy, razem z rantem.
krok 5
Pizza chicagowska: spód smarujemy połową, a następnie posypujemy 1/3 mozzarelli i połową czarnych oliwek (przekrojonych na pół) i bazylii. Resztę ciasta wałkujemy na okrąg, który jest wystarczająco duży, żeby zmieścił się na pierwszej warstwie nadzienia, a następnie kładziemy go na wierzchu. Polewamy resztą sosu, posypujemy 1/3 sera, oliwkami i bazylią. Lekko składamy rant ciasta, które wystaje ponad nadzienie. Na części, która wystaje spod ciasta rozsypujemy ser.
krok 6
Pieczenie: blachę przekładamy do piekarnika. Pizza pie powinna być gotowa po 45-50 minutach, aż ciasto będzie złociste i chrupiące. Po tym czasie wyjmujemy ją z piekarnika, zdejmujemy rant i odstawiamy do ostygnięcia na 20 minut. Dopiero potem wyjmujemy pizzę w stylu chicagowskim z formy i kroimy ćwiartki do podania.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

