
Pizza z ziemniakami
- drożdże: 7 g
- woda: 250 ml
- mąka: 300 g
- sól: 5 g
- oliwa z oliwek: 15 ml
- ziemniaki: 2 szt.
- cebula: 1 szt.
- mozzarella: 150 g
- ser gruyere: 50 g
- rozmaryn: 15 g
Sposób przygotowania
krok 1
Rozczyn na pizzę: suszone drożdże mieszamy z 60 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody. Odstawiamy na 30 min.
krok 2
Ciasto na pizzę: do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy połowę porcji wody, sól, oliwę i spienione drożdże. Łączymy składniki dużą drewnianą łyżką, a następnie zagniatamy ciasto (pozostałą wodę dodajemy w miarę wyrabiania ciasta, jeśli jest za gęste).
krok 3
Wyrastanie: ciasto zagniatamy w kulę i przekładamy do miski posmarowanej oliwą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godz.
krok 4
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 250°C
krok 5
Ziemniaki: obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Wrzucamy je na 5 min do wrzącej wody, po czym wyjmujemy na durszlak.
krok 6
Dodatki: cebulę obieramy z łupin i kroimy w cienkie pióra. Mozzarellę kroimy w plastry, a ser gruyère ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
krok 7
Składanie pizzy: wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich rozwałkowujemy na okrągły placek. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch nakładamy cebulę i mozzarellę, a na niej plasterki ziemniaków.
krok 8
Pieczenie: posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika na niecałe 10 min.
krok 9
Podawanie: pizza z ziemniakami doskonale smakuje posypana suszonym rozmarynem.

