Reklama

Pizza tikka masala z kurczakiem to błyskawiczny comfort food dla miłośników kuchni indyjskiej. Powstaje z gotowego chlebka naan. Spoczywa na nim delikatne mięso drobiowe smażone w aromatycznej paście curry. Wyrazisty, pikantny smak dodatków przełamują jogurt naturalny i czerwona cebula marynowana w occie winnym. Do gorących placków warto podać słodkie mango chutney. Niezwykła pizza tikka masala powstaje w niecałe 20 minut. Sprawdźcie, jak ją zrobić.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal683
  • tłuszcz16g
  • tłuszcz nasycony3g
  • węglowodany83g
  • cukry11g
  • błonnik7g
  • białko47g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 180°C (tryb góra-dół) lub 160°C (z termoobiegiem). Kroimy czerwoną cebulę w cienkie piórka. Mieszamy ją ze szczyptą soli i octem z czerwonego wina. Odstawiamy na bok. Taka marynata ma za zadanie przede wszystkim zmiękczyć cebulę, dlatego przygotowujemy ją w pierwszej kolejności. Zieloną paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski.

  • krok 2

    Pierś z kurczaka: oczyszczamy i dzielimy na mniejsze, podłużne kawałki. Wrzucamy na patelnię razem z zieloną papryką. Dodajemy pastę curry tikka masala. Można ją kupić w niektórych marketach lub sklepach z produktami kuchni świata. To wyjątkowa mieszanka przyprawowa, w której znajdziemy między innymi kurkumę, kolendrę, kozieradkę, kmin rzymski, cebulę, czosnek, tamaryndowiec i imbir. Smażymy w niej mięso i paprykę przez około 6–8 minut.

  • krok 3

    Spody do pizzy: układamy chlebek naan na blasze (można go zrobić samodzielnie lub kupić, polecamy wersję z czosnkiem i kolendrą). Skrapiamy placki niewielką ilością wody, a następnie podpiekamy przez 2 minuty.

  • krok 4

    Podanie: wyjmujemy chlebki naan z piekarnika. Smarujemy je jogurtem naturalnym. Na nim układamy kurczaka i odsączoną z zalewy czerwoną cebulę. Kroimy zieloną papryczkę chili w cienkie plasterki. Z grubsza siekamy listki kolendry. Posypujemy nimi indyjskie placki. Pizza tikka masala z kurczakiem najlepiej smakuje w towarzystwie mango chutney.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama