
Pizza tikka masala z kurczakiem
- czerwona cebula: 1 szt.
- ocet winny: 1 łyżka stołowa
- chlebek naan: 4 szt.
- pierś z kurczaka: 4 szt.
- zielona papryka: 2 szt.
- pasta curry: 3 łyżki stołowe
- jogurt naturalny: 150 ml
- papryka chili: 1 szt.
- kolendra: 1 pęczek
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal683
- tłuszcz16g
- tłuszcz nasycony3g
- węglowodany83g
- cukry11g
- błonnik7g
- białko47g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 180°C (tryb góra-dół) lub 160°C (z termoobiegiem). Kroimy czerwoną cebulę w cienkie piórka. Mieszamy ją ze szczyptą soli i octem z czerwonego wina. Odstawiamy na bok. Taka marynata ma za zadanie przede wszystkim zmiękczyć cebulę, dlatego przygotowujemy ją w pierwszej kolejności. Zieloną paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski.
krok 2
Pierś z kurczaka: oczyszczamy i dzielimy na mniejsze, podłużne kawałki. Wrzucamy na patelnię razem z zieloną papryką. Dodajemy pastę curry tikka masala. Można ją kupić w niektórych marketach lub sklepach z produktami kuchni świata. To wyjątkowa mieszanka przyprawowa, w której znajdziemy między innymi kurkumę, kolendrę, kozieradkę, kmin rzymski, cebulę, czosnek, tamaryndowiec i imbir. Smażymy w niej mięso i paprykę przez około 6–8 minut.
krok 3
Spody do pizzy: układamy chlebek naan na blasze (można go zrobić samodzielnie lub kupić, polecamy wersję z czosnkiem i kolendrą). Skrapiamy placki niewielką ilością wody, a następnie podpiekamy przez 2 minuty.
krok 4
Podanie: wyjmujemy chlebki naan z piekarnika. Smarujemy je jogurtem naturalnym. Na nim układamy kurczaka i odsączoną z zalewy czerwoną cebulę. Kroimy zieloną papryczkę chili w cienkie plasterki. Z grubsza siekamy listki kolendry. Posypujemy nimi indyjskie placki. Pizza tikka masala z kurczakiem najlepiej smakuje w towarzystwie mango chutney.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood,

