
Pizza z chleba naan
- kiełbaski: 2 szt.
- czerwona cebula: 2 szt.
- brązowy cukier: 1 łyżka stołowa
- ocet balsamiczny: 1 łyżka stołowa
- chlebek naan: 2 szt.
- feta: 75 g
- kolendra: 2 gałązki
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal543
- tłuszcz25g
- tłuszcz nasycony11g
- węglowodany61g
- cukry18g
- błonnik5g
- białko22g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: kiełbaski (wieprzowe surowe, najlepiej o smaku chili) obieramy ze skóry, a następnie wrzucamy na rozgrzaną, nieprzywierającą patelnię. Rozbijamy mięso drewnianą łyżką. Smażymy na złoty kolor, po czym zdejmujemy i odkładamy na bok. Kroimy czerwoną cebulę w piórka. Wrzucamy ją do tłuszczu, który wytopił się z kiełbasek. Podgrzewamy na małym ogniu przez około 8–10 minut, aż zeszkli się i zmięknie.
krok 2
Karmelizowanie cebuli: wsypujemy cukier na patelnię. Dodajemy ocet balsamiczny. Zwiększamy moc palnika. Gotujemy, często mieszając, aż płyn zgęstnieje i cebulka pokryje się glazurą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
krok 3
Pieczenie pizzy: mocno rozgrzewamy piekarnik (do około 220°C). Jeśli mamy taką możliwość, ustawiamy funkcję grill. Układamy chlebek naan na blasze wyłożonej pergaminem. Możemy przyrządzić to indyjskie pieczywo samodzielnie lub kupić w sklepie z produktami kuchni świata (warto zaopatrzyć się w chlebek o smaku czosnku i kolendry). Rozmieszczamy na nim karmelizowaną cebulę. Następnie układamy usmażoną kiełbasę. Pizza z chleba naan powinna grillować się przez około 3–4 minuty.
krok 4
Podanie: wyjmujemy placki z piekarnika i układamy na desce do serwowania. Posypujemy je pokruszonym serem feta i świeżymi listkami kolendry. Pizza na chlebie naan zrobi równie dobre wrażenie na gościach, jeśli udekorujemy ją parmezanem i natką pietruszki lub bazylią. Możemy pokroić ją na mniejsze kawałki za pomocą radełka, podobnie jak jej włoski pierwowzór.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood,

