Porady:
- Podajemy przepis na trzy pizze o wielkości ok. 30 cm.
- Zamiast świeżych drożdży możemy dodać suszone. Na proporcje podane w przepisie potrzebujemy 7 g drożdzy instant, z których nie musimy przygotowywać rozczynu. Możemy jednak to zrobić, aby podczas wyrabiania ciasta szybciej uzyskać spójną i gładką strukturę.
- Pizzę z cukinią możemy upiec na kamieniu, który również rozgrzewamy do maksymalnej temperatury w piekarniku. Blaty przekładamy na gorący kamień, zsuwając je ostrożnie z drewnianej deski. Jeśli kamień jest mocno rozgrzany, to pizza jest gotowa już po 5 min.
- Blacha do pizzy nagrzewa się przez 20 min. Kamień potrzebuje dwa razy więcej czasu, czyli ok. 40 min.
- Sos do pizzy smakuje doskonale, jeśli bazuje na jakościowych składnikach. Podstawą jest dobra passata lub domowy przecier pomidorowy.
- Do sosu pomidorowego możemy dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną szalotkę. Taki sos warto przesmażyć na patelni i zredukować (odparować wodę), aby osiągnąć gęstą konsystencję.
- Nasz przepis na pizzę z cukinią jest wegetariański.
- Jeśli mamy ochotę na mięsny dodatek, możemy położyć plasterki salami lub szynki parmeńskiej. Szynkę dodajemy na ostatnią minutę przed końcem pieczenia.
Notka redakcyjna:
Pizza z cukinią – propozycje dodatków
Już wiemy, że pizza z cukinia świetnie smakuje z pomidorami, papryką, salami lub szynką parmeńską. Ale na tym nie kończy się lista dodatków, wśród których możemy wybierać. Co jeszcze pasuje do pizzy z cukinią?
- Pieczarki – warto je wcześniej przesmażyć na patelni, aby nie puściły soków podczas pieczenia.
- Ser feta – kroimy w kostkę o wielkości ok. 1,5 cm i układamy na wierzchu pizzy.
- Suszone pomidory w oleju – stosujemy zamiennik do świeżych plasterków. Doskonale pasują do pizzy z cukinią i serem feta.
- Kozi ser – kroimy w plasterki lub kruszymy po wierzchu, możemy dodatkowo posypać gałązkami świeżego tymianku.
- Czosnek – obieramy z łupin i kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy razem z cukinią na patelni.
- Chili – to propozycja dla osób, które lubią bardziej pikantne potrawy.
- Ser pleśniowy – np. lazur lub gorgonzola sprawiają, że pizza z cukinią jest ostrzejsza i bardziej wyrazista w smaku.
Jak zrobić pizzę z cukinii?
Pizza na spodzie z cukinii to z kolei świetna propozycja dla osób na diecie bezglutenowej lub ketogenicznej. Blaty przygotowujemy bez mąki, a zamiast niej dodajemy cukinię startą na tarce o grubych oczkach. Odciśniętą z wody papkę mieszamy z jajkami, mozzarellą i przyprawami.
W podobny sposób możemy przygotować także pizzę z kalafiora. Uformowane spody na pizzę przykrywamy sosem pomidorowym, a na wierzch kładziemy ulubione dodatki – ser, pomidory, paprykę, szpinak, boczek, szynkę, brokuły, oliwki lub kapary.
Biały sos do pizzy z cukinią
Pizza bianca to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kompozycji z sosem pomidorowym. Wszędzie poza Rzymem, określenie to odnosi się do pizzy z białym sosem na bazie mleka. W stolicy Włoch nazywane są tak chlebki zapiekane z oliwą, solą i ewentualnie rozmarynem.
Jak zrobić sos bianco do pizzy z cukinią? Jest na to kilka sposobów:
- gęsty sos śmietanowy – przygotowujemy na bazie bulionu warzywnego, kwaśnej śmietany i mąki pszennej,
- beszamel – to kremowy sos z masła, mąki i mleka,
- sos z sera i śmietany – w rondelku na małym ogniu łączymy śmietanę 30% i serek mascarpone.
Białe sosy doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Pomysły na dania z cukinią
Pizza z cukinią jest jednym z wielu pomysłów na dania z wykorzystaniem tych warzyw sezonowych. Soczysta i niskokaloryczna cukinia ma neutralny smak i ładnie przechodzi aromatem dodatków. Świetnie sprawdza się w wielu różnych przepisach na dania i przekąski z cukinii:
Przy dużych zbiorach cukinii z domowego ogródka, świetnym pomysłem są pikle z cukinii, np. cukinia w curry lub cukinia marynowana na ostro. Słoiki możemy zawekować, by cieszyć się pysznym smakiem sezonowych warzyw o dowolnej porze roku.