
Pizza z grilla
- mąka pszenna: 450 g
- drożdże: 15 g
- woda: 250 ml
- sól: 9 g
- pieprz czarny: 3 g
- cukier: 6 g
- oliwa z oliwek: 45 ml
- pomidor: 6 szt.
- oregano: 6 g
- mozzarella: 1 szt.
- bazylia: 10 g
Sposób przygotowania
krok 1
Zaczyn: drożdże rozpuszczamy w 50 ml ciepłej wody. Dodajemy dwie łyżki mąki oraz cukier. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15–20 minut.
krok 2
Ciasto: zaczyn łączymy z pozostałą mąką, 200 ml wody, 6 g soli oraz 15 ml oliwy z oliwek. Przekładamy ciasto na posypaną mąką stolnicę i wyrabiamy je, aż stanie się gładkie oraz elastyczne. Na końcu wkładamy je do miski i zakrywamy folią spożywczą. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
krok 3
Sos: z czterech pomidorów usuwamy szypułki. Następnie polewamy wrzątkiem i zdejmujemy skórkę. Kroimy je na ćwiartki oraz wydrążamy gniazda nasienne. Do małego garnuszka dodajemy oregano, 30 ml oliwy oraz kawałki pomidorów. Składniki gotujemy na niskim ogniu przez ok.15–20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu całość rozdrabniamy za pomocą blendera, aż uzyskamy gładki sos.
krok 4
Przygotowanie: ciasto dzielimy na dwa równe, okrągłe kawałki. Przykrywamy je czystą ściereczką i odstawiamy na około 20 minut. W międzyczasie rozgrzewamy grill oraz kładziemy na jego kratce okrągły kamień do pizzy. Pozostałe pomidory dokładnie myjemy, a następnie kroimy w plasterki. Ser mozzarella rwiemy dłonią na mniejsze kawałki.
krok 5
Pizza z grilla: każdy kawałek ciasta rozciągamy dłońmi na kształt koła. Następnie rozsmarowujemy na nich sos, posypujemy mozzarellą i układamy plasterki pomidorów. Placki przekładamy po kolei na rozgrzany kamień i grillujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Gotowe danie dekorujemy świeżymi liśćmi bazylii.

