
Pizza z grillowaną dynią i serem pleśniowym
- dynia: 1 szt.
- olej: 2 łyżki stołowe
- twaróg: 200 g
- mąka ziemniaczana: 100 g
- jajka: 4 szt.
- sól: 1 szczypta
- czerwona cebula: 1 szt.
- salami: 80 g
- gorgonzola: 100 g
- orzechy piniowe: 50 g
- rozmaryn: 2 gałązki
Sposób przygotowania
krok 1
W piekarniku układamy kamień do pizzy, włączamy funkcję grill i rozgrzewamy do temp. 180°C. Oczyszczonej i pokrojonej w cienkie plastry dyni smarujemy olejem i grillujemy na patelni grillowej z obu stron, do momentu aż powstaną ładne paski.
krok 2
Na ciasto: chudy, mielony twaróg łączymy w misce z mąką ziemniaczaną, jajkami oraz solą. Zagniatamy. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części. Każdą rozciągamy i układamy na kamieniu do pizzy przykrytym papierem do pieczenia.
krok 3
Placki pieczemy po 12–15 min, aż będą złotobrązowe (powstające przy pieczeniu bąbelki opadną po wyjęciu z piekarnika). Na zapieczonych blatach układamy obraną i pokrojoną w cienkie plasterki czerwoną cebulę, grillowane plasterki dyni, cienkie plasterki salami, pokruszony ser pleśniowy, orzeszki piniowe, igiełki rozmarynu (ilość zależy od upodobań). Pieczemy kolejne 8–10 min.

