Reklama

Pizza z grillowaną dynią i serem pleśniowym to prosta przekąska na imprezę w gronie znajomych. Smakiem zachwyci każdego smakosza.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    W piekarniku układamy kamień do pizzy, włączamy funkcję grill i rozgrzewamy do temp. 180°C. Oczyszczonej i pokrojonej w cienkie plastry dyni smarujemy olejem i grillujemy na patelni grillowej z obu stron, do momentu aż powstaną ładne paski.

  • krok 2

    Na ciasto: chudy, mielony twaróg łączymy w misce z mąką ziemniaczaną, jajkami oraz solą. Zagniatamy. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części. Każdą rozciągamy i układamy na kamieniu do pizzy przykrytym papierem do pieczenia.

  • krok 3

    Placki pieczemy po 12–15 min, aż będą złotobrązowe (powstające przy pieczeniu bąbelki opadną po wyjęciu z piekarnika). Na zapieczonych blatach układamy obraną i pokrojoną w cienkie plasterki czerwoną cebulę, grillowane plasterki dyni, cienkie plasterki salami, pokruszony ser pleśniowy, orzeszki piniowe, igiełki rozmarynu (ilość zależy od upodobań). Pieczemy kolejne 8–10 min.

Porady:

W przepisie wykorzystano dynię hokkaido oraz ser z niebieską pleśnią.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama