Reklama

Oryginalna pizza z jarmużem i klopsikami zrobionymi z kiełbasy wieprzowej. Ciasto na pizzę z mąki chlebowej i nietypowe dodatki sprawiają, że taka pizza na pewno zyska uznanie wśród domowników! Pizza z jarmużem to zupełnie inna wersja popularnego włoskiego placka. Zrób ją w swoim domu i eksperymentuj z dodatkami.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Na ciasto: mąkę, sól, cukier i drożdże wsypujemy do miski i mieszamy. Oddzielnie mieszamy 250 ml ciepłej wody z 3 łyżkami oliwy. Z mąki usypujemy kopczyk, robimy w nim dołek i stopniowo dodajemy wodę z oliwą; zarabiając miękkie ciasto. Zagniatamy ok. 5 min lub do momentu; aż będzie gładkie i sprężyste. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30–40 min lub aż podwoi swoją objętość.

  • krok 2

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220°C. Ciasto rozwałkowujemy na 2 duże cienkie koła. Układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia.

  • krok 3

    Na wypełnienie: jarmuż wkładamy do miski, zalewamy przegotowaną gorącą wodą i pozostawiamy na minutę. Odcedzamy, studzimy, odciskamy nadmiar wody i kroimy.
    Mięso z kiełbasy mieszamy z koprem i wędzoną papryką, formujemy małe porcyjki, np. kuleczki. Czosnek mieszamy z 3 łyżkami oliwy.

  • krok 4

    Ciasto skrapiamy ponad połową oliwy czosnkowej, posypujemy jarmużem, pokruszonym serem z niebieską pleśnią, plastrami mozzarelli i porcyjkami mięsa. Skrapiamy resztą oliwy czosnkowej i posypujemy chili. Pieczemy pizzę pojedynczo przez 15–20 min, aż ciasto będzie złotawe, ser bulgocący, a mięso kiełbasy apetycznie upieczone.

Porady:

W przepisie na pizzę z jarmużem wykorzystujemy:

  • mąkę - najlepsza będzie chlebowa typ 750
  • jarmuż - pozbawiony zdrewniałych łodyg
  • kiełbaski wieprzowe pozbawione skórki
  • nasiona kopru włoskiego - zmiażdżone w moździerzu
  • czosnek - drobno posiekany
  • ser z niebieską pleśnią
  • mozzarellę pokrojoną w plasterki

Zobacz też: chipsy z jarmużu

Notka redakcyjna:

Pizza to jedno z najprostszych dań kuchni włoskiej. Wystarczy zagnieść ciasto przy użyciu mąki, wody i niewielkiej ilości drożdży, by cieszyć się pysznym posiłkiem. W domowych warunkach trudno upiec pizzę jak z pizzerii. W naszym przepisie ze względu na dodatek mięsa i jarmużu pieczemy ją nieco dłużej niż zwykle. Jeśli jednak przygotowujecie pizzę z prostymi składnikami typu pomidory, mozzarella, szynka czy pieczarki, warto rozgrzać piekarnik maksymalnie, a następnie piec smakowite placki przez zaledwie kilka minut. Wtedy wasza pizza będzie najlepsza!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama