
Pizza z jarmużem i klopsikami
- mąka: 500 g
- drożdże: 7 g
- woda: 250 ml
- cukier: 1 łyżka stołowa
- oliwa z oliwek: 6 łyżek stołowych
- sól: 1 łyżeczka
- kiełbaski: 4 szt.
- jarmuż: 200 g
- papryka wędzona: 1 łyżeczka
- nasiona kopru włoskiego: 2 łyżeczki
- czosnek: 2 ząbki
- gorgonzola: 200 g
- mozzarella: 125 g
- chili: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Na ciasto: mąkę, sól, cukier i drożdże wsypujemy do miski i mieszamy. Oddzielnie mieszamy 250 ml ciepłej wody z 3 łyżkami oliwy. Z mąki usypujemy kopczyk, robimy w nim dołek i stopniowo dodajemy wodę z oliwą; zarabiając miękkie ciasto. Zagniatamy ok. 5 min lub do momentu; aż będzie gładkie i sprężyste. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30–40 min lub aż podwoi swoją objętość.

krok 2
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220°C. Ciasto rozwałkowujemy na 2 duże cienkie koła. Układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia.

krok 3
Na wypełnienie: jarmuż wkładamy do miski, zalewamy przegotowaną gorącą wodą i pozostawiamy na minutę. Odcedzamy, studzimy, odciskamy nadmiar wody i kroimy.
Mięso z kiełbasy mieszamy z koprem i wędzoną papryką, formujemy małe porcyjki, np. kuleczki. Czosnek mieszamy z 3 łyżkami oliwy.
krok 4
Ciasto skrapiamy ponad połową oliwy czosnkowej, posypujemy jarmużem, pokruszonym serem z niebieską pleśnią, plastrami mozzarelli i porcyjkami mięsa. Skrapiamy resztą oliwy czosnkowej i posypujemy chili. Pieczemy pizzę pojedynczo przez 15–20 min, aż ciasto będzie złotawe, ser bulgocący, a mięso kiełbasy apetycznie upieczone.


