
Pizza z kaszą gryczaną
- mąka: 500 g
- sól: 0.5 łyżeczki
- oliwa z oliwek: 3 łyżki stołowe
- drożdże: 25 g
- woda: 350 ml
- szalotka: 1 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- passata pomidorowa: 250 ml
- szynka: 6 plasterków
- kasza gryczana: 1 szklanka
- pieczarki: 4 szt.
- mozzarella: 1 szt.
- oregano: 2 łyżeczki
Sposób przygotowania
krok 1
Na ciasto: mąkę mieszamy z solą i oliwą. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, odstawiamy na 10 min. Wlewamy do mąki i mieszamy, a potem zagniatamy przez 15 min, aby powstało gładkie, elastyczne, miłe i miękkie w dotyku ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy, odstawiamy na 1 godz. i 30 min. Rozwałkowujemy lub rozciągamy dłońmi – na 2 bardzo duże lub 4 mniejsze placki.

krok 2
Na wierzch: na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy posiekaną szalotkę i czosnek, szklimy. Wlewamy passatę, przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i ziołami, trzymamy na dużym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje. Salami lub szynkę kroimy w kostkę, mieszamy z kaszą. Pieczarki kroimy w cieniutkie plasterki. Placki pizzy smarujemy sosem pomidorowym, równomiernie pokrywamy kaszą z wędliną, kładziemy plasterki pieczarek i porwaną na kawałki mozzarellę. Pieczemy ok. 25 min w maksymalnie rozgrzanym piekarniku.


