
Pizza bianca z kurczakiem
- mąka: 500 g
- sól: 10 g
- drożdże: 5 g
- oliwa z oliwek: 125 ml
- woda: 300 ml
- filet z kurczaka: 300 g
- cebula: 1 szt.
- pieczarki: 150 g
- mozzarella: 150 g
- masło: 10 g
- czosnek: 6 ząbków
- mleko: 150 ml
- śmietana 30%: 30 g
- parmezan: 50 g
- pieprz czarny: 1 szczypta
- bazylia: 2 szczypty
Sposób przygotowania
krok 1
Mieszamy mąkę, szczyptę soli, oliwę, suche drożdże i ciepłą wodę. Zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Zostawiamy je pod przykryciem na około 2 godziny, żeby podwoiło swoją objętość (czas wyrastania nie został uwzględniony w klasyfikacji dania).
krok 2
Rozgrzewamy na patelni odrobinę tłuszczu. Na dużym ogniu obsmażamy pierś kurczaka i plasterki cebuli, po czym zmniejszamy płomień. Podlewamy składniki wodą i dokładamy pokrojone na kawałki pieczarki. Przykrywamy i dusimy do miękkości.
krok 3
Na małej patelni lub w rondelku roztapiamy masło. Dodajemy drobno posiekany czosnek i podsmażamy go, aż uwolni aromat. Wsypujemy mąkę i rozprowadzamy ją w tłuszczu. Stale mieszając, wlewamy mleko i śmietanę. Gotujemy jeszcze parę minut, tak żeby sos był gęsty i aksamitny. Przyprawiamy pieprzem i łączymy ze startym parmezanem.
krok 4
Rozciągamy ciasto dłońmi, żeby uformować placek o grubości około 1 cm. Umieszczamy go na blaszce wyłożonej pergaminem. Smarujemy białym sosem. Nakładamy duszonego kurczaka oraz cebulę i pieczarki. Posypujemy mozzarellą i ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do maksymalnej temperatury i pieczemy przez około 20 min.

