
Pizza z kurkami
- drożdże: 20 g
- woda: 150 ml
- cukier: 5 g
- mąka 00: 300 g
- oliwa z oliwek: 45 ml
- sól: 3 szczypty
- passata pomidorowa: 125 ml
- czosnek: 1 ząbek
- pieprz czarny: 2 szczypty
- oregano: 0.5 łyżeczki
- kurki: 300 g
- mozzarella: 300 g
- pomidorki koktajlowe: 150 g
- masło: 12 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto na pizzę: drożdże rozrabiamy z 3 g cukru w letniej wodzie. Odkładamy je na 10 minut. W tym czasie, w dużej misce, łączymy ze sobą mąkę, 40 ml oliwy oraz szczyptę soli. Dodajemy drożdże. Z powstałej masy zagniatamy ciasto. Przykrywamy je czystą ściereczką kuchenną i przekładamy w ciepłe miejsce (na około godzinę) do wyrośnięcia.
krok 2
Sos pomidorowy do pizzy: w garnku o grubym dnie rozgrzewamy 5 ml oliwy. Dorzucamy do niej świeżo przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy go przez kilka minut, do zarumienienia. Następnie dodajemy passatę pomidorową i oregano oraz po szczypcie soli, pieprzu i cukru. Sos zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy go przez około 15 minut.
krok 3
Przygotowanie dodatków do pizzy: kurki dokładnie oczyszczamy przy pomocy pędzelka do grzybów lub płuczemy pod bieżącą wodą. Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki. Mozzarellę ścieramy na tarce. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy na nią kurki, doprawiamy je szczyptą soli oraz pieprzu i smażymy przez około 8 minut, aż do miękkości.
krok 4
Pizza z kurkami: piekarnik rozgrzewamy do możliwie najwyższej temperatury (ok. 250°C). Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i ponownie zagniatamy. Przy pomocy dłoni rozciągamy je, aż do uzyskania pożądanego kształtu. Placek smarujemy warstwą sosu pomidorowego. Posypujemy go startą mozzarellą. Układamy na niej podsmażone na patelni kurki i pokrojone pomidorki. Całość pieczemy przez około 12– 15 minut na najniższej półce piekarnika. Przed podaniem gotową pizzę kurkową możemy dodatkowo udekorować świeżymi listkami bazylii.

