Reklama

Chrupiąca pizza z łososiem w prostym przepisie - wszystko za sprawą ciabattowego ciasta, które pysznie wyrasta. Do łososia dodajemy też cytrynę dla smaku i sporo zielonych warzyw. Oto wiosenna pizza!

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Na zaczyn: świeże drożdże (4 g) rozpuszczamy dokładnie w 1 i 1/2 łyżki letniej wody (drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką). Mąkę (88 g) przesiewamy do naczynia dodajemy rozpuszczone drożdże resztę letniej wody (80 ml) i mieszamy by otrzymać jednolite ciasto. Naczynie z zaczynem przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 12 godz. w spokojne ciepłe miejsce (najlepiej na całą noc).

  • krok 2

    Na ciasto: drożdże (4 g) mieszamy z letnim mlekiem (drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką). Dodajemy do naszego zaczynu razem z wodą (100 ml) i oliwą (15 ml) mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę (150 g) i sól miksujemy cały czas. Ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być niemożliwością byłoby zagniatać je ręcznie. Miksujemy ok. 5 min aż będzie sprężyste i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 2 godz.

  • krok 3

    Na wierzch: piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Śmietanę mieszamy z chrzanem gotowanym, szalotką, parmezanem i czarnym pieprzem. Dymki układamy na blaszce do pieczenia skrapiamy oliwą i posypujemy solą oraz pieprzem; pieczemy przez 5 min. Zdejmujemy z blaszki zwiększamy temp. do 240°C. Gdy ciasto powiększy swoją objętość dzielimy je na 2 części i dłońmi oprószonymi mąką, unikając ugniatania raczej rozciągamy – formując 2 płaskie placki. Układamy na blasze wyłożonej natłuszczonym pergaminem.

  • krok 4

    Na plackach rozprowadzamy krem chrzanowo-serowy. Na wierzchu układamy łososia razem z częściowo paloną cebulką. Doprawiamy czarnym pieprzem pieczemy przez 10–15 min. Rukolę mieszamy ze szpinakiem niewielką ilością oleju i soku z cytryny i rozrzucamy na upieczonej pizzy wraz z większą ilością wiórków parmezanu, jeśli mamy ochotę.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama