
Pizza z makaronu
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- mięso mielone wołowe: 300 g
- makaron spaghetti: 200 g
- parmezan: 40 g
- białko jaja: 3 szt.
- pomidory w puszce: 400 g
- cebula: 1 szt.
- seler naciowy: 1 szt.
- bułka tarta: 50 g
- oregano: 3 g
- tymianek: 3 g
- bazylia: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
- sól: 3 g
- cukier: 3 g
- rukola: 100 g
- bazylia: 3 gałązki
- olej: 20 ml
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal640
Sposób przygotowania
krok 1
Makaron spaghetti przełam na pół, ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo, odcedź. Makaron zmięknie w czasie pieczenia. Seler umyj w zimnej wodzie i pokrój w drobne plasterki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
krok 2
Na patelni na łyżce oleju podsmaż przygotowane warzywa. Dodaj mięso i smaż do czasu, aż straci krwisty kolor. Dołóż zioła i pomidory. Przypraw solą, pieprzem i odrobiną cukru. Duś około 15 minut. Przestudź.
krok 3
Do makaronu dodaj chłodny sos, jajka, 3 łyżki bułki tartej oraz 30 g parmezanu, wymieszaj. Przełóż do formy natłuszczonej olejem i obsypanej bułką. Posyp resztą parmezanu.
krok 4
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw makaronową pizzę i piecz około 45 minut. Udekoruj bazylią i rukolą.

