Reklama

Pizza z polenty to ciekawa alternatywa dla klasycznych włoskich placków. Polenta z kaszki kukurydzianej jest zresztą w wielu włoskich regionach bardzo popularna. Przykładowo, na Bari zjemy ją w formie sprzedawanych w papierowych rożkach chipsów, usmażonych na głębokim tłuszczu. Nasza pizza z polenty jest zdrowszą wersją klasycznej pizzy. Na wierzch kładziemy ricottę, salami i świeże warzywa, takie jak szparagi. Jeśli szukaliście nowego pomysłu na pizzę, oto on!

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal315
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Dwie blachy do pieczenia wykładamy pergaminem. Mleko wraz z bulionem doprowadzamy do wrzenia, na średnim ogniu. Cały czas mieszając, stopniowo dosypujemy skrobię kukurydzianą. Gotujemy przez 5 min, aż masa zgęstnieje. Dodajemy parmezan i mieszamy, aż się rozpuści. Masę kukurydzianą rozkładamy za pomocą łyżki wazowej na blasze do pieczenia, tworząc owale. Studzimy przez 15 min a następnie schładzamy przez 1 godz.

  • krok 2

    Cukinię wkładamy do miski, polewamy sokiem z cytryny oraz oliwą, mieszamy i odstawiamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Szparagi i pomidory układamy na blasze obok polenty. Warzywa spryskujemy oliwą. Pieczemy 15–20 min (aż spody polenty ładnie się zarumienią).

  • krok 3

    Ricottę łączymy z natką pietruszki, estragonem oraz czosnkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Cukinię osączamy (zachowując płyn). Ricottę rozprowadzamy na polentowym spodzie. Na wierzchu układamy pomidorki, szparagi oraz cukinie. Skrapiamy sokiem pozostałym po osączeniu cukinii i dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z ulubionymi sałatami.

Porady:

W przepisie na pizzę z polenty wykorzystujemy:

  • parmezan - starty
  • cukinia - jedna zielona i jedna żółta, pokrojone w cienkie plasterki lub wstążki
  • natkę pietruszki - posiekaną
  • estragon - świeży, posiekany
  • czosnek - posiekany
  • salami - w plasterkach
  • sałatę - można wybrać dowolną ulubioną lub mix sałat

Notka redakcyjna:

Polenta znana jest w kuchni polskiej jako mamałyga. Możemy eksperymentować z jej konsystencją i przygotowywać polentę albo rzadszą, przypominającą puree ziemniaczane, albo gęstszą, krojoną na kawałki. W pierwszej wersji podajemy ją jako dodatek, na przykład do dań mięsnych. W wersji drugiej, najlepiej smakuje usmażona na patelni, podpieczona w piekarniku lub zgrillowana. Podajemy ją samą jako przekąskę, możemy dorzucić ją także do sałatki albo przygotować sos. Wspaniale będzie grała na przykład z sosem grzybowym. Warto zestawiać polentę z wyrazistymi smakami, ponieważ sama ma smak dość neutralny.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama