
Pizza z pomidorami
- drożdże: 21 g
- mąka: 500 g
- sól: 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek: 4 łyżki stołowe
- pomidorki koktajlowe: 500 g
- ocet balsamiczny: 2 łyżki stołowe
- brązowy cukier: 1 łyżeczka
- pieprz czarny: 1 szczypta
- śmietana: 150 g
- karczochy: 200 g
- mozzarella: 250 g
- bazylia: 0.5 pęczka
Sposób przygotowania
krok 1
Drożdże mieszamy z 300 ml letniej wody, a następnie łączymy z mąką i solą. Dodajemy 2 łyżki oliwy. Zagniatamy gładkie, miękkie ciasto, w razie potrzeby dodając więcej mąki lub wody. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godz., aż podwoi swoją objętość.

krok 2
Z ciasta formujemy 4 owalne placki, układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy, pozostawiamy na 30 min. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 140°C. Pomidory układamy na blasze do pieczenia. Skrapiamy resztą oliwy i octem balsamicznym, posypujemy cukrem, solą i pieprzem. Pieczemy ok. 30 min. Wyjmujemy; temperaturę piekarnika podnosimy do 200°C.

krok 3
Śmietanę doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy placki, pieczemy je 15–20 min. Pizze wyjmujemy z piekarnika, układamy na nich upieczone pomidory, karczochy i mozzarellę, posypujemy ziołami.


