Reklama

Przepis na pyszną pizzę.

Składniki:

25 dag mąki
sól
5 łyżek Oliwy extra vergine
1,25 dag drożdży
2 duże pomidory
cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki suszonych płatków peperoncino
1/2 łyżeczki brązowego cukru
szczypta suszonego oregano
4 plastry prosciutto
15 dag mozzarelli
18 małych pomidorków
łyżka octu balsamicznego
10 dag mieszanki liści rukoli, baby szpinaku i liści bazylii
pieprz
łyżka soku z cytryny

Kroki przygotowania:

Mąkę mieszamy z 1/4 łyżeczki soli i łyżką oliwy. Drożdże rozpuszczamy w 70 ml letniej wody, odstawiamy na 10 min. Do pozostałej mąki dodajemy mieszaninę. Powoli wyrabiamy ciasto, zagniatając przez 15 min. Przykrywamy i odstawiamy na 1–2 godz. Pomidory obieramy ze skóry, usuwamy pestki, kroimy. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy pomidory, cebulę, czosnek, dodajemy peperoncino, cukier i szczyptę oregano. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10–12 min, aż sos zgęstnieje. Przecieramy przez sito lub miksujemy. Ciasto formujemy palcami. Możemy także jak wprawni „pizzerzy”, trzymając ciasto oburącz, rozciągać, obracając nim kilkakrotnie wokół własnej osi i podrzucając do góry. Ciasto powinno mieć ok. 25 cm średnicy i ok. 3 mm grubości. Placki układamy na blasze wyłożonej pergaminem, lekko posmarowanym olejem. Ciasto smarujemy sosem, pieczemy 15 min w temp. 210–250°C. Pizze wysuwamy z pieca, nakładamy prosciutto porwane na paski i odsączoną mozzarellę pokrojoną w plasterki. Rozkładamy pomidorki, skrapiamy wszystko octem balsamicznym i oliwą. Wsuwamy do pieca. Po 3–5 min ser powinien się roztopić, a pomidory lekko skarmelizować. Na upieczoną pizzę nakładamy mieszankę zielonych liści i skrapiamy sosem utartym z soli, pieprzu, soku z cytryn sycylijskich i oliwy.
Zobacz podobne przepisy : Rigatoni z bakłażanem i pomidorami
Focaccia z nadzieniem
Risotto z owocami morza
Stek wołowy z pesto i polentą
Kurczak pieczony z białą fasolą
Pierożki z suszonymi pomidorami

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama