Reklama

Pizza z tortilli w piekarniku to ekspresowa alternatywa dla włoskiego placka. Robi się ją niezwykle łatwo i nie wymaga wyrabiania ciasta z drożdżami. Wystarczy przygotować szybki sos pomidorowy i ulubione dodatki, takie jak salami, papryka, pieczarki i czerwona cebula. Nie można zapomnieć o mozzarelli, które sprawia, że każdy kęs przyjemnie się ciągnie. Zobaczcie, jak zrobić pizzę z tortilli na błyskawiczny obiad lub kolację we dwoje.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Sos: ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę do miseczki. Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy (pieprz oraz suszone oregano i bazylię). Mieszamy. Jeśli chcemy, żeby pizza z tortilli była pikantna, możemy dodać do sosu sproszkowaną ostrą paprykę lub świeże, posiekane chili.

    Mniamam

  • krok 2

    Przygotowanie dodatków: paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w paski. Pieczarki oczyszczamy i plasterkujemy. Czerwoną cebulę obieramy i szatkujemy w cienkie piórka. Mozzarellę ścieramy na wiórki. Wybierzmy ser w formie kostki, bez serwatki.

    Mniamam

  • krok 3

    Komponowanie pizzy: na blaszce przykrytej papierem do pieczenia układamy placki. Jeśli mamy więcej czasu, możemy przyrządzić świeżą domową tortillę, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykorzystać produkt ze sklepu – pszenny lub pełnoziarnisty. Smarujemy bazę sosem pomidorowym. Posypujemy mozzarellą. Potem kolejno układamy plasterki salami, cebulę, paprykę i pieczarki.

    Mniamam

  • krok 4

    Pieczenie: wstawiamy tortillę z dodatkami do piekarnika rozgrzanego do 210°C (najlepiej z termoobiegiem) na około 12 minut. W tym czasie placki powinny lekko zarumienić się na brzegach. Przypilnujmy, żeby dobrze rozpuścił się ser. Możemy wykorzystać funkcję grilla, żeby przypiec go od wierzchu.

    Mniamam

  • krok 5

    Podanie: umieszczamy gotowy placek na drewnianej desce lub dużym talerzu. Warto przed podaniem pokroić go w trójkąciki za pomocą kółka do pizzy. Dekorujemy świeżym listkiem bazylii. Na wierzchu można też ułożyć liście dzikiej rukoli, roszponki lub szpinaku.

    Mniamam

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama