Pizza z tortilli
- czosnek: 1 ząbek
- pieprz czarny: 5 g
- oregano: 5 g
- bazylia: 5 g
- passata pomidorowa: 200 ml
- czerwona papryka: 1 szt.
- pieczarki: 100 g
- czerwona cebula: 1 szt.
- tortilla: 2 szt.
- mozzarella: 100 g
- salami: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Sos: ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę do miseczki. Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy (pieprz oraz suszone oregano i bazylię). Mieszamy. Jeśli chcemy, żeby pizza z tortilli była pikantna, możemy dodać do sosu sproszkowaną ostrą paprykę lub świeże, posiekane chili.

Mniamam krok 2
Przygotowanie dodatków: paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w paski. Pieczarki oczyszczamy i plasterkujemy. Czerwoną cebulę obieramy i szatkujemy w cienkie piórka. Mozzarellę ścieramy na wiórki. Wybierzmy ser w formie kostki, bez serwatki.

Mniamam krok 3
Komponowanie pizzy: na blaszce przykrytej papierem do pieczenia układamy placki. Jeśli mamy więcej czasu, możemy przyrządzić świeżą domową tortillę, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykorzystać produkt ze sklepu – pszenny lub pełnoziarnisty. Smarujemy bazę sosem pomidorowym. Posypujemy mozzarellą. Potem kolejno układamy plasterki salami, cebulę, paprykę i pieczarki.

Mniamam krok 4
Pieczenie: wstawiamy tortillę z dodatkami do piekarnika rozgrzanego do 210°C (najlepiej z termoobiegiem) na około 12 minut. W tym czasie placki powinny lekko zarumienić się na brzegach. Przypilnujmy, żeby dobrze rozpuścił się ser. Możemy wykorzystać funkcję grilla, żeby przypiec go od wierzchu.

Mniamam krok 5
Podanie: umieszczamy gotowy placek na drewnianej desce lub dużym talerzu. Warto przed podaniem pokroić go w trójkąciki za pomocą kółka do pizzy. Dekorujemy świeżym listkiem bazylii. Na wierzchu można też ułożyć liście dzikiej rukoli, roszponki lub szpinaku.

Mniamam


