Reklama

Pizza z trzema serami, boczkiem i gruszką to łatwa i sycąca przekąska o wytrawnym smaku. Gruszka nadaje pizzy soczystości. Wypróbujcie przepis podczas rodzinnych spotkań.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220°C. Na mąkę kruszymy drożdże, dodajemy cukier, oliwę i wodę, mieszamy, dodajemy sól i wyrabiamy rękami. Nie musimy czekać, aż wyrośnie. Ciasto od razu formujemy ręcznie na kształt okręgu i układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Mascarpone mieszamy z miodem i rozmarynem i rozprowadzamy na cieście. Pieczemy 8–10 min lub do momentu, aż brzegi będą złotobrązowe i chrupiące.

  • krok 2

    Wyjmujemy z piekarnika. Z obranych gruszek pokrojonych na ćwiartki usuwamy rdzeń i kroimy pionowo na cienkie plasterki. Podpieczone ciasto posypujemy połową porwanej mozzarelli, układamy gruszki, posypujemy resztą mozzarelli.

  • krok 3

    Posypujemy przyprawą do pizzy, pokruszonym serem pleśniowym i układamy usmażone na chrupko i pokruszone plastry boczku. Pieczemy przez ok. 5 min lub do czasu, aż ser się rozpuści na środku i lekko zrumieni na brzegach.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama