
Pizza z trzema serami, boczkiem i gruszką
- mąka: 170 g
- drożdże: 25 g
- oliwa z oliwek: 2 łyżki stołowe
- sól: 0.5 łyżeczki
- cukier: 0.5 łyżeczki
- woda: 2 łyżki stołowe
- mascarpone: 600 g
- miód: 0.5 łyżeczki
- rozmaryn: 0.5 łyżeczki
- gruszki: 2 szt.
- mozzarella: 50 g
- przyprawa do pizzy: 1 szczypta
- gorgonzola: 3 łyżki stołowe
- boczek: 2 plastry
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220°C. Na mąkę kruszymy drożdże, dodajemy cukier, oliwę i wodę, mieszamy, dodajemy sól i wyrabiamy rękami. Nie musimy czekać, aż wyrośnie. Ciasto od razu formujemy ręcznie na kształt okręgu i układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Mascarpone mieszamy z miodem i rozmarynem i rozprowadzamy na cieście. Pieczemy 8–10 min lub do momentu, aż brzegi będą złotobrązowe i chrupiące.
krok 2
Wyjmujemy z piekarnika. Z obranych gruszek pokrojonych na ćwiartki usuwamy rdzeń i kroimy pionowo na cienkie plasterki. Podpieczone ciasto posypujemy połową porwanej mozzarelli, układamy gruszki, posypujemy resztą mozzarelli.
krok 3
Posypujemy przyprawą do pizzy, pokruszonym serem pleśniowym i układamy usmażone na chrupko i pokruszone plastry boczku. Pieczemy przez ok. 5 min lub do czasu, aż ser się rozpuści na środku i lekko zrumieni na brzegach.

