Porady:
- Z podanego przepisu można przygotować zarówno klasyczną dużą pizzę, jak i małe pizzerinki, idealne na imprezową przekąskę.
- Aby pizza z tuńczykiem była jeszcze bardziej aromatyczna, można posypać ją po upieczeniu listkami świeżej bazylii.
- Do tej pizzy sprawdzi się zarówno tuńczyk w oleju, jak i w sosie własnym. Jeśli lubicie, możecie też dodać anchois.
Notka redakcyjna:
Pizza z tuńczykiem - przepis na ciasto
Jak zrobić ciasto na pizzę, aby wyszło jak z włoskiej pizzerii? Ciasto na pizzę składa się tylko z kilku prostych składników, dlatego warto zadbać, aby były one jak najwyższej jakości. Potrzebujemy mąki, wody, soli, drożdży i oliwy z oliwek. Najbardziej kluczowym składnikiem jest oczywiście mąka. Najlepiej użyć tej typu 00 i o jak największej zawartości białka. Dzięki temu nasze ciasto będzie sprężyste i elastyczne.
Kolejny ważny element to drożdże. Sprawdzą się tu zarówno te suszone, jak i świeże. Należy pamiętać, że suchych drożdży zawsze dodaje się 2 razy więcej niż suchych. Ten prosty przelicznik sprawdza się do wszystkich przepisów, nie tylko do ciasta na pizzę. W przeciwieństwie do polskich receptur, w oryginalnych włoskich przepisach do ciasta dodaje się bardzo mało drożdży. Zwykle jest to tylko 2,5-3 gramów drożdży na 1 kilogram mąki.
Następny składnik to oliwa z oliwek. Mimo, że w przepisie używamy jej tylko odrobinę, wpływa ona zarówno na smak, jak i konsystencję ciasta, dlatego warto wybrać taką z pierwszego tłoczenia.
Wodę, sól i oliwę mieszamy, a następnie dodajemy drożdże. Po dokładnym połączeniu składników, dosypujemy powoli mąkę i zagniatamy ciasto przez około 20 minut. Będzie ono miało dość luźną i lekko klejącą się konsystencję, ale przy wyrabianiu nabierze odpowiedniej plastyczności. Tak przygotowane ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ile rośnie ciasto na pizzę?
Włoską tajemnicą idealnej pizzy jest czas. To właśnie dzięki długiemu wyrastaniu, pizza wychodzi lekka i chrupiąca. Prawdziwa włoska pizza rośnie nawet 48 godzin! Jeśli jednak nie mamy aż tyle czasu, najlepiej, aby ciasto wyrastało co najmniej przez 5-6 godzin. Możemy także przygotować ciasto wieczorem poprzedniego dnia i schować je do lodówki, a kolejnego dnia wyjąć na 4 godziny przed pieczeniem, aby nabrało temperatury pokojowej. Takie ciasto będzie równie pyszne, a nocne wyrastanie znacznie ułatwi cały proces pieczenia.
Jak piec pizzę?
Gotowe ciasto rozciągamy w palcach (nie wałkujemy!), a następnie nakładamy na nie sos i wybrane składniki. Pizzę pieczemy na blaszce lub specjalnym kamieniu do pizzy, w piekarniku rozgrzanym do maksymalnej mocy. Czas pieczenia domowej pizzy zależy od temperatury, jaką jest z stanie osiągnąć konkretny piekarnik. Większość domowych sprzętów rozgrzewa się do 250 stopni i wtedy pizzę należy piec około 5-7 minut. Jeśli natomiast posiadacie piec, który rozgrzewa się aż do 300 stopni, to swoją pizzę upieczecie zaledwie w 3-4 minuty.