Reklama

Pizza ze świątecznych resztek to dobry sposób na wykorzystanie nadmiaru mięsa, które przygotowaliśmy na uroczysty obiad. Bazę stanowi klasyczny sos pomidorowy. Na wierzchu można położyć kawałki indyka i farsz, z którym się piekł. Kompozycję dopełnią plastry mozzarelli i liście szałwii skąpane w oliwie. Podzielcie się świąteczną pizzą podczas relaksującego obiadu po wielkim dniu.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal624
  • tłuszcz32g
  • tłuszcz nasycony12g
  • węglowodany48g
  • cukry5g
  • błonnik4g
  • białko35g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: robimy ciasto na pizzę. Możemy też kupić gotowy spód lub mieszankę mąki i suszonych drożdży, do której wystarczy dolać wodę i oliwę (da się ją dostać w sklepach z importowaną żywnością). Rozgrzewamy piekarnik do 220°C (tryb góra-dół) lub 200°C (z termoobiegiem). Rozwałkowujemy ciasto, przykrywamy je i odkładamy na 10 minut.

  • krok 2

    Dodatki: smarujemy spód sosem (możemy po prostu wymieszać przecier pomidorowy z ulubionymi ziołami i przyprawami). Rozkładamy kawałki indyka (resztki pieczonego mięsa lub wędliny) i farsz ze świątecznej pieczeni. W kuchni angielskiej składa się on głównie z chleba, cebuli, selera naciowego, masła i ziół. Do pizzy najlepiej sprawdzi się taki, który zawiera mięso ze świeżej kiełbaski śniadaniowej. Na wierzchu umieszczamy mozzarellę pokrojoną w plastry.

  • krok 3

    Liście szałwii: obrywamy z gałązek. Mieszamy je z oliwą, żeby uwolniły jak najwięcej aromatu i nie przypaliły się w piekarniku. Uzyskanym w ten sposób ziołowym dressingiem polewamy pizzę z dodatkami.

  • krok 4

    Pieczenie: przenosimy placek na blaszkę wyłożoną pergaminem lub specjalny kamień ceramiczny (wcześniej rozgrzany). Pieczemy przez 10–12 minut, aż ser się roztopi. Pizza ze świątecznych resztek powinna mieć rumiane, chrupiące ranty.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama