
Pizza ze świątecznych resztek
- ciasto na pizzę: 300 g
- sos pomidorowy: 6 łyżek stołowych
- wędlina: 100 g
- indyk: 100 g
- mozzarella: 100 g
- oliwa z oliwek: 1 łyżka stołowa
- szałwia: 1 pęczek
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal624
- tłuszcz32g
- tłuszcz nasycony12g
- węglowodany48g
- cukry5g
- błonnik4g
- białko35g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: robimy ciasto na pizzę. Możemy też kupić gotowy spód lub mieszankę mąki i suszonych drożdży, do której wystarczy dolać wodę i oliwę (da się ją dostać w sklepach z importowaną żywnością). Rozgrzewamy piekarnik do 220°C (tryb góra-dół) lub 200°C (z termoobiegiem). Rozwałkowujemy ciasto, przykrywamy je i odkładamy na 10 minut.
krok 2
Dodatki: smarujemy spód sosem (możemy po prostu wymieszać przecier pomidorowy z ulubionymi ziołami i przyprawami). Rozkładamy kawałki indyka (resztki pieczonego mięsa lub wędliny) i farsz ze świątecznej pieczeni. W kuchni angielskiej składa się on głównie z chleba, cebuli, selera naciowego, masła i ziół. Do pizzy najlepiej sprawdzi się taki, który zawiera mięso ze świeżej kiełbaski śniadaniowej. Na wierzchu umieszczamy mozzarellę pokrojoną w plastry.
krok 3
Liście szałwii: obrywamy z gałązek. Mieszamy je z oliwą, żeby uwolniły jak najwięcej aromatu i nie przypaliły się w piekarniku. Uzyskanym w ten sposób ziołowym dressingiem polewamy pizzę z dodatkami.
krok 4
Pieczenie: przenosimy placek na blaszkę wyłożoną pergaminem lub specjalny kamień ceramiczny (wcześniej rozgrzany). Pieczemy przez 10–12 minut, aż ser się roztopi. Pizza ze świątecznych resztek powinna mieć rumiane, chrupiące ranty.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood,

