
Pizza ze szparagami
- woda: 300 ml
- drożdże: 25 g
- cukier: 6 g
- oliwa z oliwek: 125 ml
- sól: 6 g
- mąka pszenna: 500 g
- szparagi: 500 g
- mozzarella: 300 g
- szynka: 10 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy na 220°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy zdrewniałe końce. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
krok 2
Zaczyn: drożdże łączymy z ciepłą wodą, 25 ml oliwy i cukrem. Całość przykrywamy folią do żywności, a następnie odstawiamy na 10 minut.
krok 3
Ciasto na pizzę: mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy zaczyn i sól. Składniki łączymy ze sobą. Następnie wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy je dłońmi przez 10–15 minut. Po tym czasie odkładamy je do miski, którą przykrywamy folią do żywności. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
krok 4
Wałkowanie: ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich wałkujemy na cienki, okrągły placek.
krok 5
Pieczenie: na blasze układamy rozwałkowany placek. Następie rozsmarowujemy na nim niewielką ilość oliwy. Posypujemy go serem mozzarella i układamy szparagi. Całość pieczemy przez około 10-12 minut. Czynność powtarzamy dla drugiego placka.
krok 6
Podanie: pizza ze szparagami wspaniale wygląda udekorowana plasterkami szynki.

