
Pizza ze szpinakiem
- mąka: 250 g
- drożdże: 10 g
- sól: 6 g
- woda: 150 g
- olej: 60 ml
- cukinia: 1 szt.
- szpinak: 300 g
- czosnek: 3 ząbki
- pieczarki: 50 g
- pieprz czarny: 3 g
- mozzarella: 100 g
- pomidory w puszce: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Drożdże należy rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem. Następnie wlać do mąki i wymieszać do powstania zaczynu. Całość przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.

iStock krok 2
Następnie dodać 3 g soli i 40 ml oleju i zagnieść ciasto. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

Fotolia krok 3
Szpinak trzeba umyć i dokładnie odsączyć z wody na gęstym sicie. Następnie należy go rozdrobnić. Czosnek trzeba obrać i drobno pokroić. Następnie na patelni trzeba rozgrzać olej, wrzucić czosnek i chwilę przesmażyć. Kolejnym krokiem jest dodanie szpinaku. Należy dusić szpinak do miękkości, przyprawić do smaku 3 g soli, świeżo zmielonym pieprzem. Uduszony szpinak należy przestudzić. A małą cukinię pokroić w cienkie plastry.

iStock krok 4
Pomidory z puszki należy zblendować z jednym ząbkiem czosnku.

iStock krok 5
Wyrośnięte ciasto trzeba uformować na kształt okręgu na papierze do pieczenia. Na wierzchu należy położyć przygotowane dodatki. Pizzę pieczemy około 12 minut w temperaturze 210°C. Pod koniec pieczenia na pizzy kładziemy plastry mozzarelli. Całość zapiekamy jeszcze 3 minuty, aż do rozpuszczenia sera. Pizza ze szpinakiem jest gotowa do podania.

iStock

