
Pizzerki pizzerinki
- mąka pszenna: 600 g
- mąka razowa: 75 g
- drożdże: 5 g
- cukier: 1 łyżka stołowa
- lubczyk: 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek: 5 łyżek stołowych
- mleko: 1 szklanka
- sól: 2 szczypty
- ser żółty: 300 g
- salami: 250 g
- cebula: 2 szt.
- pieczarki: 150 g
- koncentrat pomidorowy: 4 g
- przyprawa do pizzy: 1 łyżeczka
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Mąkę na mini pizze przesiewamy na stolnicę. Świeże drożdże rozkruszamy w szklance, zasypujemy łyżką cukru i odstawiamy na kwadrans, aby uzyskały płynną konsystencję. Jeśli robimy pizzerki z drożdży suchych typu instant, należy je przesiać na stolnicę razem z mąkami. Mleko podgrzewamy w rondelku lub kuchence mikrofalowej. Mleka nie doprowadzamy do wrzenia, a podgrzewamy tylko na tyle, aby zrobiło się ciepłe, czyli do około 40 stopni Celsjusza. Gdy świeże drożdże już będą płynne, dodajemy je do przesianej mąki, następnie do ciasta dodajemy suszony lubczyk, cztery łyżki oliwy, ciepłe mleko oraz sól. Ciasto rozrabiamy tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli ciasto jest zbyt kleiste lub za rzadkie, podsypujemy je mąką, jednak nie należy z nią przesadzić.

istock krok 2
Wyrobione ciasto na mini pizze dzielimy na 6 równych części i rozwałkowujemy na stolnicy w okrąg o grubości 1 centymetra. Placki na pizzerinki przykrywamy płócienną ściereczką i odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce. W tym czasie włączamy piekarnik i nastawiamy do 180 stopni. Cebulę obieramy z łupin, siekamy w drobną kostkę lub piórka, a pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w ćwiartki, a a następnie w plasterki. Paprykę myjemy i siekamy na małe kwadraciki. Na patelni rozgrzewamy olej, na którym smażymy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy odrobinę soli, pieprzu oraz uprzednio oczyszczone i pokrojone pieczarki. Gdy cebula zmięknie, dodajemy do niej przyprawę do pizzy i mieszamy.

istock krok 3
Ser żółty ścieramy na tarce. Okrągłe ciasto na pizzerki smarujemy koncentratem pomidorowym, następnie posypujemy startym serem, na wierzchu układamy wędlinę, nakładamy cebulę i posypujemy pokrojoną papryką. Mini pizza powinna się piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut, najlepiej na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

istock

