
Bułeczki pizzowe
- mąka pszenna: 300 g
- woda: 125 ml
- cukier: 5 g
- drożdże: 10 g
- masło: 15 g
- sól: 6 g
- jajka: 2 szt.
- mleko: 45 ml
- pieczarki: 6 szt.
- cebula: 1 szt.
- ser żółty: 100 g
- koncentrat pomidorowy: 10 g
- czarne oliwki: 10 g
- bazylia: 5 g
- oregano: 5 g
- słodka papryka: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie zaczynu ciasta: Drożdże rozpuścić w kubeczku w ciepłej wodzie razem z cukrem. Dodać 30 g mąki pszennej i wymieszać na jednolitą masę. Zaczyn odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy zaczyn wyrośnie dodać go do 270 g mąki wraz z rozkłóconym jajkiem i solą (3 g). Następnie trzeba roztopić i ostudzić masło. Następnie wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

iStock krok 2
Farsz do bułek pizzowych: Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni na 5 g masła a następnie dodać pokrojone drobno pieczarki. Podsmażyć i dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić do smaku solą (3 g), papryką oraz dodać po 1/2 łyżeczki bazylii i oregano. Zestawić z ognia do ostygnięcia. Ser zetrzeć na tarce.

iStock krok 3
Przygotowanie bułek: Kiedy farsz już ostygł, można formować bułki. Dłonie osypać mąką i rwać z ciasta kawałki i formować placki, na które trzeba nakładać po 2 łyżki farszu i po 1 łyżce startego żółtego sera.
Nadziane bułki należy wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia do wyrośnięcia. Następnie jajko trzeba rozkłócić razem z mlekiem i pędzelkiem smarować po wierzchu ciasta.

iStock krok 4
Pieczenie bułek pizzowych: Gdy wyrosną należy je wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C i piec ok. 20 minut - do momentu aż bułki zarumienią się na ciemno złoty kolor.

fot. iStock

