
Placek czekoladowy z białym wnętrzem
- cukier: 125 g
- jajka: 6 szt.
- ekstrakt waniliowy: 10 ml
- mąka: 190 g
- kakao: 75 g
- kawa mielona: 5 g
- woda: 190 ml
- soda oczyszczona: 5 g
- sól: 5 g
- kwaśna śmietana: 220 ml
- masło: 150 g
- brązowy cukier: 440 g
- śmietana 30%: 125 ml
- syrop cukrowy: 15 ml
- gorzka czekolada: 150 g
- serek śmietankowy: 250 g
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Na nadzienie: serek ubijamy z cukrem, aż się dobrze połączą. Dodajemy jajko, ekstrakt wanilii i mąkę (10 g), mieszamy, przykrywamy. Odstawiamy w chłodne miejsce.
krok 2
Na ciasto: w dużej misce kakao łączymy z czekoladą i mieloną kawą. Wlewamy wrzątek do miski i przykrywamy. Odstawiamy na 5 min.
krok 3
W małej misce mąkę mieszamy z solą i sodą. Czekoladową mieszaninę ubijamy, aż będzie gładka. Studzimy w temp. pokojowej. Gdy ostygnie, łączymy ze śmietaną.
krok 4
W misce mikserem ubijamy masło, brązowy cukier, wanilię przez ok. 3 min, lub ucieramy na puszystą masę. Kolejno dodajemy jajka, stale ubijając, aż się wszystko połączy. Miksując na niskich obrotach, stopniowo dosypujemy mąkę i dodajemy mieszaninę czekoladową. Ubijamy, aż ciasto będzie gładkie.
krok 5
Trochę więcej niż połowę ciasta wlewamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy z kominkiem. Delikatnie wlewamy masę serową na środek ciasta, nie pozwalając, aby dotykała krawędzi formy. Ostrożnie wlewamy pozostałe ciasto czekoladowe. Pieczemy przez ok. 50 min, aż wbita w ciasto wykałaczka wyjdzie czysta. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy ciasto na 10 min w formie, wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
krok 6
Na glazurę: w małym rondelku podgrzewamy śmietanę i syrop na średnim ogniu, aż będą gorące. Zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę, mieszając, aż się rozpuści i glazura będzie gładka. Lekko studzimy, aż zgęstnieje. Na ok. 10 min przed podaniem polewamy wierzch ciasta glazurą.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

