Reklama

Dwukolorowy placek czekoladowy z białym wnętrzem to połączenie czekolady i sera, a także pyszne dekoracji w postaci czekoladowej glazury i wiórków czekoladowych.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Na nadzienie: serek ubijamy z cukrem, aż się dobrze połączą. Dodajemy jajko, ekstrakt wanilii i mąkę (10 g), mieszamy, przykrywamy. Odstawiamy w chłodne miejsce.

  • krok 2

    Na ciasto: w dużej misce kakao łączymy z czekoladą i mieloną kawą. Wlewamy wrzątek do miski i przykrywamy. Odstawiamy na 5 min.

  • krok 3

    W małej misce mąkę mieszamy z solą i sodą. Czekoladową mieszaninę ubijamy, aż będzie gładka. Studzimy w temp. pokojowej. Gdy ostygnie, łączymy ze śmietaną.

  • krok 4

    W misce mikserem ubijamy masło, brązowy cukier, wanilię przez ok. 3 min, lub ucieramy na puszystą masę. Kolejno dodajemy jajka, stale ubijając, aż się wszystko połączy. Miksując na niskich obrotach, stopniowo dosypujemy mąkę i dodajemy mieszaninę czekoladową. Ubijamy, aż ciasto będzie gładkie.

  • krok 5

    Trochę więcej niż połowę ciasta wlewamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy z kominkiem. Delikatnie wlewamy masę serową na środek ciasta, nie pozwalając, aby dotykała krawędzi formy. Ostrożnie wlewamy pozostałe ciasto czekoladowe. Pieczemy przez ok. 50 min, aż wbita w ciasto wykałaczka wyjdzie czysta. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy ciasto na 10 min w formie, wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

  • krok 6

    Na glazurę: w małym rondelku podgrzewamy śmietanę i syrop na średnim ogniu, aż będą gorące. Zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę, mieszając, aż się rozpuści i glazura będzie gładka. Lekko studzimy, aż zgęstnieje. Na ok. 10 min przed podaniem polewamy wierzch ciasta glazurą.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

Porady:

Zobacz też: fondand jak ciasto

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama