
Ciasto drożdżowe z cynamonem
- mleko: 150 ml
- drożdże: 20 g
- cukier: 50 g
- sól: 1 g
- mąka pszenna: 400 g
- żółtko: 2 szt.
- masło: 120 g
- cukier trzcinowy: 100 g
- cynamon: 30 g
Sposób przygotowania
krok 1
Rozczyn drożdżowy: lekko podgrzewamy mleko, aby było ciepłe, ale nie gorące. Dodajemy rozkruszone drożdże, 5 g cukru szczyptę soli. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.
krok 2
Przygotowanie masła: należy je roztopić i pozostawić do wystygnięcia. Może być lekko ciepłe, ale nie gorące.
krok 3
Wyrabianie ciasta: do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, cukier i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ręcznie lub przy użyciu miksera z hakiem. Po 5 minutach ugniatania ciasta dodajemy 50 ml roztopionego masła i wyrabiamy dalej, aż masa będzie elastyczna. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30–60 minut.
krok 4
Wykładanie ciasta: przekładamy je na wysypaną mąką stolnicę. Lekko rozwałkowujemy na placek w kształcie prostokąta o wymiarach 30×60 cm i grubości 1 cm. Smarujemy masłem – ok. 20 ml zostawiamy na później. W osobnej miseczce mieszamy cynamon z cukrem trzcinowym i posypujemy placek.
krok 5
Układanie w blasze: przygotowujemy blachę keksówkę – idealna będzie o długości 30 cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia. Ciasto drożdżowe z cynamonem jeszcze na stolnicy kroimy na 6 podłużnych pasów. Każdy z nich zwijamy i układamy w keksówce jeden za drugim.
krok 6
Pieczenie: przed włożeniem do piekarnika smarujemy wierzch ciasta pozostałym masłem. Opcjonalnie możemy posypać cukrem – trzcinowym lub zwykłym. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 40-45 minut.
krok 7
Podawanie: cynamonowe ciasto drożdżowe podajemy w całości do odrywania. Pięknie wygląda na zwykłej drewnianej desce. Oczywiście, kto chce, może pokroić placek na kawałki.

